Az uniós jog védi az unióellenes jobbikosokat

2014.03.12. 19:23

Szerdán elkezdődhet az az eljárás, melynek eredményeképp Vona Gábort nemkivánatos személlyé minősíthetik Romániában - írja az MTI. Ehhez Traian Basescu államfőnek jóvá kell hagynia román belügy által kezdeményezett eljárást - mondta szerdán Victor Ponta román miniszterelnök.

Ponta kicsit sérelmezte, hogy nagy ellensége megelőzte őt a Jobbik-elnök kitiltásának kezdeményezésében - Basescu kedden kérte az illetékeseket az eljárás megindítására -, és arról panaszkodott, hogy az államfő a Belügyminisztérium szándékainak tudtában, és persze "politikai haszonszerzés reményében" akciózott.

Basescu a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt kérte a Jobbik vezetőinek és tagjainak Romániából való kitiltását. Persze a Jobbik csak egy volt a sok résztvevő közül, de az autonómiát ellenző román politika az egész Székely Szabadság Napjában a "magyarországi szélsőséges csoportok" randalírozására helyezte a hangsúlyt.

Az eljárás megindításánál rögtön felmerült az a jogi akadály, hogy egy párt EU-állampolgárnak számító tagjainak nem lehet en bloc megtiltani a határátlépést - párttagságit a határon ugye nem kérhetnek -, egy bizonyos embernek azonban igen. Így kézenfekvő volt, hogy Vona Gáborra mondják ki a tiltást.

Szávay István, a Jobbik képviselője - aki Vona Gáborral együtt részt vett a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen - szerdán a kolozsvári maszol.ro hírportálnak még Ponta bejelentése előtt azt nyilatkozta: nem hiszi, hogy egy európai uniós országból ki lehet utasítani egy másik tagállam országgyűlési képviselőit. Már az uniós jogba való kapaszkodás is elég nevetséges egy, az EU-ból való azonnali kilépést követelő párttól, az pedig még viccesebb, hogy Szávay a "nacionalista kártya kijátszásá"-val vádolja az utolsó hivatali hónapjait töltő Bascescut.  • Hírek
  • Csok