Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A kínaiak megtalálták a maláj repülőt?

2014.03.12. 17:52 Módosítva: 2014-03-13 09:13:44

Egy kínai műhold állítólag megtalálta a Dél-kínai tengerben Malaysia Airlines légitársaság 370-es járatának lehetséges becsapódási helyét - írja a CNN. Ha ez igaz, kiderülhet végre, mi történt az öt napja eltűnt repülővel.

A Sastind kínai védelmi ügynökség bemutatta a műholdképeket. Ezeken három, vízen lebegő tárgy látható, amikről azt feltételezik, hogy a repülő roncsai. A műholdfelvételek már március 9-én megvoltak nekik, de csak szerda este hozták őket nyilvánosságra. 

A felvételek alapján a roncsok Kuala Lumpurtól északkeletre, Vietnamtól délre, nem messze a felszállás helyétől vannak.

Sokan kételkednek abban, hogy valóban a gép darabjairól találtak képeket, az egyik szakértő szerint például túl nagyok a vízen lebegő tárgyak ahhoz, hogy egy Boeing 777-esről származzanak. A CNN szerint viszont mégis ez eddig az egyetlen olyan nyom, amin elindulhat a keresés. 

Olajfúró toronyról is látták

Szerdán korábban egy Vietnam délkeleti partjainál lévő olajfúró tornyon dolgozó férfi állította, hogy látta a repülőgépet lezuhanni – írja a Mashable. A férfi a cégét és a vietnami hatóságokat is értesítette, amit a vállalat és a hatóságok is megerősítettek. A vietnamiak ugyanakkor nem találtak semmit a tengerben a férfi által megjelölt területen. 

A férfi szerint 10-15 másodperccel azután, hogy meglátta az égő gépet, a repülő már nem lángolt. Az égő gép egyben volt, és magasan repült. Nem oldalirányba mozgott, így vagy a férfi felé repült, vagy a férfitól elfele.

Kedden Rodzali Daud tábornok, a légierő parancsnoka arról beszélt arról, hogy a Malaysia Airlines légitársaság repülőgépét az egyik katonai támaszpont radarja helyi idő szerint szombaton hajnali 2 óra 40 perckor Pualu Perak közelében, a Maláj-félsziget nyugati partját az indonéziai Szumátrától elválasztó Malaka-szoros északi bejáratánál észlelte.

A Mashable szerint ugyanakkor Daud később visszavonta állítását. A kutatás ugyanakkor már kiterjesztették azokra a területekre, amik Daud beszámolója alapján szóba jöhettek. A New York Times szerdán arról számolt be, hogy Daud nyilatkozata szerint a maláj légierő még mindig vizsgálja, hogy a repülő pontosan milyen irányba repülhetett.

A japán és az indonéz hatóságok közben nagyobb erőkkel keresik az elveszett gépet, míg a vietnamiak egyre kevésbé próbálkoznak. Egy japán keresőcsapat szerdán érkezett meg Kula Lumpurba, miközben az indonéz hatóságok is megkezdték a felderítést a Malaka-szoros környékén.

A repülőgép legutolsó, szerdán nyilvánosságra hozott üzenete azt tükrözte, hogy a géppel minden rendben volt. "Rendben, jó éjszakát" - hangzott a pilótafülkéből a földi légiirányítóknak küldött utolsó üzenet öt napja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?