16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A kínaiak megtalálták a maláj repülőt?

2014.03.12. 17:52 Módosítva: 2014.03.13. 09:13

Egy kínai műhold állítólag megtalálta a Dél-kínai tengerben Malaysia Airlines légitársaság 370-es járatának lehetséges becsapódási helyét - írja a CNN. Ha ez igaz, kiderülhet végre, mi történt az öt napja eltűnt repülővel.

A Sastind kínai védelmi ügynökség bemutatta a műholdképeket. Ezeken három, vízen lebegő tárgy látható, amikről azt feltételezik, hogy a repülő roncsai. A műholdfelvételek már március 9-én megvoltak nekik, de csak szerda este hozták őket nyilvánosságra. 

A felvételek alapján a roncsok Kuala Lumpurtól északkeletre, Vietnamtól délre, nem messze a felszállás helyétől vannak.

Sokan kételkednek abban, hogy valóban a gép darabjairól találtak képeket, az egyik szakértő szerint például túl nagyok a vízen lebegő tárgyak ahhoz, hogy egy Boeing 777-esről származzanak. A CNN szerint viszont mégis ez eddig az egyetlen olyan nyom, amin elindulhat a keresés. 

Olajfúró toronyról is látták

Szerdán korábban egy Vietnam délkeleti partjainál lévő olajfúró tornyon dolgozó férfi állította, hogy látta a repülőgépet lezuhanni – írja a Mashable. A férfi a cégét és a vietnami hatóságokat is értesítette, amit a vállalat és a hatóságok is megerősítettek. A vietnamiak ugyanakkor nem találtak semmit a tengerben a férfi által megjelölt területen. 

A férfi szerint 10-15 másodperccel azután, hogy meglátta az égő gépet, a repülő már nem lángolt. Az égő gép egyben volt, és magasan repült. Nem oldalirányba mozgott, így vagy a férfi felé repült, vagy a férfitól elfele.

Kedden Rodzali Daud tábornok, a légierő parancsnoka arról beszélt arról, hogy a Malaysia Airlines légitársaság repülőgépét az egyik katonai támaszpont radarja helyi idő szerint szombaton hajnali 2 óra 40 perckor Pualu Perak közelében, a Maláj-félsziget nyugati partját az indonéziai Szumátrától elválasztó Malaka-szoros északi bejáratánál észlelte.

A Mashable szerint ugyanakkor Daud később visszavonta állítását. A kutatás ugyanakkor már kiterjesztették azokra a területekre, amik Daud beszámolója alapján szóba jöhettek. A New York Times szerdán arról számolt be, hogy Daud nyilatkozata szerint a maláj légierő még mindig vizsgálja, hogy a repülő pontosan milyen irányba repülhetett.

A japán és az indonéz hatóságok közben nagyobb erőkkel keresik az elveszett gépet, míg a vietnamiak egyre kevésbé próbálkoznak. Egy japán keresőcsapat szerdán érkezett meg Kula Lumpurba, miközben az indonéz hatóságok is megkezdték a felderítést a Malaka-szoros környékén.

A repülőgép legutolsó, szerdán nyilvánosságra hozott üzenete azt tükrözte, hogy a géppel minden rendben volt. "Rendben, jó éjszakát" - hangzott a pilótafülkéből a földi légiirányítóknak küldött utolsó üzenet öt napja.  • Hírek
  • Hírek