Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százezrek keresik az eltűnt Boeing nyomát

2014.03.12. 06:11

 Eddig mintegy 600 ezer ember vizsgálta az amerikai DigitalGlobe vállalat műholdfelvételeit, hogy nyomára bukkanjon a Malaysia Airlines eltűnt utasszállítógépének, írja az MTI.

A weboldal látogatói az óceán egy óriási felbontásban, véletlenszerűen eléjük tárt részletén, kockáról kockára vizsgálhatják át a vízfelszínt, és négyféle jelzést helyezhetnek el a felvételeken, amennyiben azokon roncsdarabot, mentőcsónakot, olajfoltot vagy más nyomot vélnek felfedezni.

A DigitalGlobe crowdsourcing kampánya arra irányul, hogy emberek tömegét vonják be a kutatásba, s a társaság azt tervezi, hogy naponta frissíti majd a http://www.tomnod.com weboldalon átvizsgálható felvételeket.

Shay Har-Noy, a cég műholdas Föld-felvételeiért felelős főigazgatója elmondta, hogy nem sokkal a Kuala Lumpur és Peking közötti közlekedő MH370 járat eltűnése után érdeklődők e-mailekben kérték, hogy átvizsgálhassák műholdfelvételeiket. Ezután tették közzé felhívásukat, és a reagálást a főigazgató "egészen elemi erejűnek" nevezte.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok kormányügynökségei szintén hozzáférnek a cég öt képalkotó műholdjának felvételeihez.

A malajziai hadsereg kedden azt közölte, hogy egy radarja a Malaka-szoros közelében észlelte a szombaton 239 emberrel a fedélzetén eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgépet, vagyis több száz kilométerrel távolabb attól a ponttól, ahol a polgári hatóságok utoljára tudtak a gép helyzetéről.