Viola
-6 °C
-2 °C

Három halott a venezuelai tüntetéseken

2014.03.13. 06:42

Újra összecsaptak a tüntetők és a katonák szerdán a venezuelai fővárosban, Caracasban, Valencia városában pedig három embert lőttek agyon, köztük a Nemzeti Gárda egyik tagját. Ezzel 27-re nőtt az egy hónapja tartó heves tüntetések halálos áldozatainak száma.

Nicolás Maduro szocialista elnök híveinek és ellenfeleinek ezrei vonultak újra Caracas utcáira szerdán. Az erőszakos cselekmények akkor robbantak ki, amikor a Nemzeti Gárda katonái útját állták a Venezuela térről az ombudsmani hivatal elé induló ellenzéki tüntetőknek. A tiltakozó diákok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a biztonsági erőket, míg az utóbbiak könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük. A Reuters helyszíni tudósítója több tucat sérültet látott távozni a térről.

Közben a Carabobo állambeli Valenciában a szinte mindennapossá vált tüntetések közepette ismeretlenek agyonlőttek egy diákot, egy középkorú férfit, és halálos lövés érte a hadsereg egy századosát is. Ellenzéki aktivisták a kormány felfegyverzett híveit vádolták a gyilkosságok elkövetésével, a terület kormányzója viszont azt állította, hogy az áldozatokkal a tüntetők közül leadott orvlövések végeztek.

Nicolás Maduro elnök az újabb áldozatok miatt összehívta a biztonsági kabinet ülését, és "drasztikus intézkedések" bevezetését helyezte kilátásba a zavargások sújtotta településeken. "Drasztikus lépéseket készülök tenni ezek ellen a csoportok ellen, amelyek embereket támadnak meg és ölnek meg" - mondta dühösen Maduro az est leszállta után a nemzethez intézett beszédében.

A Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) chilei külügyminiszteri tanácskozásán szerdán úgy döntöttek, bizottságot küldenek Venezuelába, hogy közvetíteni próbáljon a politikai párbeszéd megteremtése és a társadalmi béke helyreállítása érdekében.

Elias Jaua venezuelai külügyminiszter a tanácskozás után újságíróknak azt mondta, kormánya elégedett az UNASUR döntésével, és úgy érzi megfelelő támogatást kap a 12 országot tömörítő szervezettől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!