Szilvia
5 °C
16 °C

Ukrán oligarchát vettek őrizetbe Bécsben

2014.03.13. 14:34
Őrizetbe vettek az osztrák hatóságok Bécsben egy ukrán oligarchát az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) jogsegélykérelme alapján.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert, akit csak Dmitrij F.-ként azonosítottak. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint egyértelműen Dmitrij Firtasról (ukránul Dmitro Firtas), Ukrajna egyik legvagyonosabb emberéről van szó, aki egyebek mellett a földgázüzletben érdekelt.

Mario Hejl, az osztrák szövetségi bűnügyi hatóság szóvivője közölte, hogy Firtas ügyében már 2006 óta nyomoz az FBI, őrizetbe vételének nincs köze a jelenlegi ukrajnai válsághoz.

Este fogták el az utcán, egyik vállalatának székhelye közelében. Az üzletembert testőrök kísérték, de elfogása incidens nélkül történt - közölte Hejl.

Dmitrij Firtas a Group DF holding tulajdonosa, 673 millió dolláros vagyonával (körülbelül 154 milliárd forint) a 14. leggazdagabb ember Ukrajnában. Tagja a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártjának parlamenti képviselőcsoportjának. Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?