Orbán
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ukrán oligarchát vettek őrizetbe Bécsben

2014.03.13. 14:34
Őrizetbe vettek az osztrák hatóságok Bécsben egy ukrán oligarchát az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) jogsegélykérelme alapján.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert, akit csak Dmitrij F.-ként azonosítottak. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint egyértelműen Dmitrij Firtasról (ukránul Dmitro Firtas), Ukrajna egyik legvagyonosabb emberéről van szó, aki egyebek mellett a földgázüzletben érdekelt.

Mario Hejl, az osztrák szövetségi bűnügyi hatóság szóvivője közölte, hogy Firtas ügyében már 2006 óta nyomoz az FBI, őrizetbe vételének nincs köze a jelenlegi ukrajnai válsághoz.

Este fogták el az utcán, egyik vállalatának székhelye közelében. Az üzletembert testőrök kísérték, de elfogása incidens nélkül történt - közölte Hejl.

Dmitrij Firtas a Group DF holding tulajdonosa, 673 millió dolláros vagyonával (körülbelül 154 milliárd forint) a 14. leggazdagabb ember Ukrajnában. Tagja a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök fémjelezte Régiók Pártjának parlamenti képviselőcsoportjának. Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!