Jenő
-2 °C
6 °C

Magyar állampolgárokat tiltott ki Románia

2014.03.14. 18:56 Módosítva: 2014-03-14 23:28:35

Több magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltották meg a román hatóságok, írja az MTI. A a román belügyminisztérium pénteki közleménye szerint arra hivatkoztak, hogy a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Románia területén.

Monica Daibog szóvivő rövid sajtóértekezletén nem kívánta megnevezni az érintetteket, csak annyit közölt, hogy a belügyminisztérium nemkívánatossá nyilvánításukat is kezdeményezte az illetékes bíróságon.

Újságírói kérdésre Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről azt mondta, ellene büntetőjogi eljárás indult. A szóvivő szerint felveszik a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy az kitiltott személyek is értesüljenek kitiltásukról.

A Transindex.ro a román védelmi minisztérium szóvivőjét idézve azt írja:

A közrendre és a nemzetbiztonságra való veszélyességük megállapítása után az érvényes jogszabályok alapján az illetékes román hatóságok megelőző intézkedéseket foganatosítottak. Több, Romániában szélsőséges tevékenységet folytató magyar állampolgárnak megtiltják a Romániába való belépést, illetve kérték az illetékes szervektől nemkívánatos személyekké nyilvánításukat az ország területén.

Traian Basescu román államfő kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva.

Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke az Index kérdésére a hírt úgy kommentálta: nem hiszi, hogy a Jobbikot értesítenék a kitiltott személyekkel kapcsolatban, sőt még abban sem biztos, hogy az érintettekkel közlik. Későbbre részletesebb tájékoztatást ígért. Azóta újra beszéltünk vele: egyelőre nem tudta megmondani, hogy miért indulhat büntetőjogi eljárás a pártelnök ellen, de még nem beszélt erről Vona Gáborral.

A külügyminisztérium egyelőre tájékozódik a helyzetről, kapcsolatban van a bukaresti magyar nagykövetséggel – mondta Kaleta Gábor külügyi szóvivő az Index kérdésére. Többet egyelőre nem tudnak tenni, Bukarest ugyanis nem nevezte meg sem a személyeket, akiket nem akarnak az országba beengedni, sem az indokot, ami alapján nem akarják beengedni őket.

A jövő hétre ígértek tájékoztatást a román hatóságok, ha azt a magyar külügy megkapja, akkor megvizsgálják, hogy a román lépés megfelel-e az uniós és a romániai jogszabályoknak.

A külföldiek státusát szabályozó 2002-ben elfogadott 194-es számú sürgősségi kormányrendelet szerint öttől tizenöt évig terjedő időtartamra nemkívánatosnak nyilvánítható az, aki a nemzetbiztonságot, illetve a közrendet veszélyeztető tevékenységet folytatott, vagy megalapozottan gyanúsítható, hogy szándékában áll ilyen tevékenységet folytatni. A belügyminisztériumnak a bukaresti táblabírósági ügyészséghez kell benyújtania keresetet, ez utóbbi kijelöl egy ügyészt, amely a bukaresti táblabírósághoz fordul a kormány kérésével, így a bíróságnak kell eldöntenie, hogy indokolt-e vagy sem egy személy nemkívánatossá nyilvánítása.

A román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség pénteken késő éjjel azt közölte: az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában.

Alaposan gyanítható, hogy 2013-2014-ben a Jobbikot népszerűsítő több romániai rendezvényen revizionista, szeparatista, az alkotmányos rend elleni nyilatkozatok hangzottak el

– olvasható a DIICOT közleményében.

A vádhatóság a román büntetőtörvénykönyv 397. cikkelyére hivatkozik, amely az alkotmányos rend megdöntésre irányuló, a nemzetbiztonságot veszélyeztető erőszakos cselekményekért tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

A Jobbik egy parlamenti képviselője, Szávay István péntek délután a Facebookon ezt írta:

Szávaynak – akit a hír megjelenése óta telefonon nem sikerült elérnünk – egyébként csütörtökön Brassóban volt programja, lakossági fórumon vettek részt Kisgyörgy Levente képviselőjelölttel. Pál Gábor erről az estéről azt mondta kérdésünkre: a román titkosszolgálat is jelen volt az eseményen.

A HVIM, szintén a Facebook oldalán, csütörtökön posztolt egy felhívást egy pénteki erdélyi, kézdivásárhelyi programra, a Mesél a történelem sorozatuk egy rendezvényére. 

Mit csinált Vona Erdélyben?

Vona Gábor múlt hétfőn egy marosvásárhelyi autonómiatüntetésen vett részt, az ott történt rendbontásokért a román sajtó a Jobbikot és az Új Magyar Gárdát tette felelőssé. A Jobbik elnökének kitiltását Traian Basescu román államfő már kedden kezdeményezte, amire Vona Gábor a Facebookon közétett nyílt levélben reagált. Ebben azt hangsúlyozza, hogy a jobbikosok és a gárdisták végig békésen vonultak. Vona Gábor hétfőn Székkelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatót Szávay István társaságában, a hétfői eseményeket követően visszatért Magyarországra.

UPDATE: A Jobbik megdöbbent

Jobbik megdöbbenve értesült arról, hogy a párt politikusait kitiltották Romániából, mivel szerintük hasonló lépésre semmilyen okot nem adtak – mondta az MTI megkeresésére Pál Gábor, a párt sajtófőnöke.

Jobbik szóvivője elmondta, értetlenül állnak a román fél lépése előtt, hiszen pártjuk tagjai nem tettek olyan lépést, vagy követtek el bármilyen bűncselekményt, ami hasonló reakciókat tenne szükségessé. Pál Gábor hozzátette, hogy Vona Gábor pártelnök március 15-i budapesti beszéde, valamint az általa Orbán Viktor kormányfőnél szorgalmazott miniszterelnök-jelölti vita létrejötte előtt nem kíván foglalkozni a kérdéssel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?