Ne oroszozz, mert megütjük a bokádat!

2014.03.14. 22:50

Az orosz parlament alsóházába benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami megakadályozná a  „ruszofób propaganda“ terjesztését, írja a Ria Novosti.

A készülő törvény szerint a ruszofób megnyilvánulást nem csak  médiában lehet elkövetni, hanem tüntetésen, videón vagy egyéb közösségi esemény alkalmával is. A törvényjavaslat elég szűken fogalmazza meg a ruszofób cselekményt, így az elkövetéséhez elég az, ha valaki negatív véleményt fogalmaz meg Oroszországról, az oroszokról, az orosz nyelvről, kultúráról és az államról. Az is ruszofób cselekményt követ el, aki ennek terjesztésében hozzájárul, így ez a kitétel a sajtóra vonatkozik.

Még nem tudni, hogy a hatóságok hogyan fogják megállapítani mi a ruszofób és mi nem, de a büntetési tételek már nyilvánosak. Ha egy személy ruszofóbiát tüntetésen követ el a büntetés 7000 forinttól 15 nap elzárásig terjedhet. Ez érvényes a sajtóban megjelent véleménycikkre is. A legmagasabb büntetési tétel 350 ezer forintnak megfelelő rubelig terjedhet, ezt jogi személyekre vonatkozik, akik ruszofób nézeteket terjesztenek.