Árpád
-2 °C
4 °C

Ötven évig volt képviselő

2014.03.14. 14:03

Pénteken 88 éves korában meghalt Tony Benn veterán munkáspárti politikus, aki több mint 50 évig volt képviselő - írja a Guardian. A 25 éves Benn 1950-ben, a legfiatalabb jelöltként került be elöször a brit parlament alsóházába. Főrendi származása miatt 1960-ban megörökölhette volna apja felsőházi tagságát, de az alsóházért cserébe inkább lemondott örökletes nemesi címéről.

Ezt az akkor hatályos törvények alapján ezt nem tehette volna meg, így 1961-ben elnyert mandátumát csak egy törvénymódosítás után, 1963-ban kapta meg. Politikailag elég ritka pályát járt be, ugyanis az évek előrehaladtával nem a radikalizmustól a konzervativizmus felé ívelt pályája, hanem pont az ellentétes irányba, a konzervativizmus felől érkezett a baloldalra. A nyolcvanas években már a klasszikus, marxista gyökerű baloldal – mely egyébként Nagy-Britanniában E. P. Thompsontól G.A. Cohening nagy és tiszteletreméltó hagyományra tekint vissza – elkötelezett támogatója volt, és ma már a politikai emlékezet egyértelműen a Labour különceként őrzi meg.

Tony Benn Harold Wilson első kormányában, 1967-ben technológiai miniszter lett, és ezen minőségében ő felügyelte a kormány részéről az ellentmondéásos megítélésű szuperszonikus Concorde utasszállító repülőgép Franciaországgal közösen végzett fejlesztési programját.

Baloldal ide vagy oda, Benn az uniós integrációt ugyanolyan vehemensen ellenezte, mint a toryk, és nagyjából ugyanolyan indokokból kifolyólag. Emellett azonban támogatta a brit nukleáris ütőerő leszerelését, sőt, az ország NATO-ból való kivonását is.

Tony Benn nem titkoltan gyűlölte a Harmadik utas szociáldemokráciát, hiszen ő pont attól a piac- és középosztálybarát centrumtól távolodott el, melyet Tony Blair a kilencvenes években olyan zajos sikerrel hódított meg. Az 1997-es első Labour-győzelemben még részt vett, de 2001-ben már visszavonult a pártpolitikától. Ez persze nem jelentette azt, hogy különböző háborúellenes tüntetéseken – ugye 2003-től az iraki részvétel volt a legfontosabb politikai téma – ne vett volna részt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?