Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feszült nyugalom a krími utcákon

2014.03.15. 14:41

Szimferopolban járkálva nyugalom van, de érzékelhető a feszültség – írta a Krím-félszigetről tudósítónk. A központban rendszám nélküli katonai terepjárók körül maszkos, zöld egyenruhás, reguláris felszereltségű katonák álldogálnak géppisztolyokkal felszerelve. Hasonló, Milicija feliratú csoportok is kószálnak, látszólag cél nélkül, de a hatásuk erős. Az emberek lesütött szemmel járkálnak az utcán. Tudósítónkat kísérője is figyelmeztette, hogy hogy kerüljék a szemkontaktust.

Sok autó rohangál orosz zászlóval, ami tükörképe a kijevi helyzetnek, ahol ugyanígy ukrán zászlót tűznek a kocsikra. A járókelőkön is látni az orosz zászlós vagy narancs-fekete orosz győzelmi szalagokat. A hirdetőtáblákra pedig az orosz-krími kapcsolatokat éltető plakátokat ragasztottak valakik, akiknek hivatalosan persze nincs közük az oroszokhoz.

Az emberek feszültek, egy idős nő, mikor útbaigazítást kértünk tőle, rögtön azt firtatta, mi van a csomagunkban. Egyetlen helyen láttunk ukrán zászlót: egy kis tüntetésen, az egyik városszéli parkban, ahol nagyjából százan gyűltek össze. Szállásunkon átböngésztük a tévécsatornákat, és bár az orosz adók dominálnak, az nem igaz, hogy nem lennének foghatók az ukrán tévék.

– írta tudósítónk.