Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A jobboldal nyert a szerb választáson

2014.03.16. 22:03

A Szerb Haladó Párt (SNS) vasárnap késő este bejelentette, hogy győzött az előre hozott parlamenti választáson, írja az MTI.

A párt a szavazatok 62 százalékos feldolgozottságára hivatkozott. Ez alapján a jobbközép SNS támogatottsága 49,3 százalékos. A második helyen áll a párt eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt 19,9 százalékkal. Az ötszázalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte az ellenzéki Demokrata Párt (DS) és az SNS-szel várhatóan koalícióra lépő Új Demokrata Párt (NDS) is.

Emellett a nemzeti kisebbségi pártok néhány képviselője is biztosan bejutott a törvényhozásba. Ezekre a pártokra az úgynevezett természetes küszöb alkalmazása érvényes, vagyis annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) akár 8 mandátumot is szerezhet a 250 fős szerb parlamentben – írta nem hivatalos adatokra hivatkozva a Blic című napilap. A VMSZ 40 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 2,7 százalékát szerezte meg.