25 ország keresi az eltűnt malajziai Boeinget

2014.03.16. 09:41 Módosítva: 2014.03.16. 12:09

India Malajzia kérésére felfüggeszti a kutatást a március 8-án eltűnt malajziai utasszállító után mindaddig, amíg a Kuala Lumpur-i kormány ki nem jelöli az új kutatási területeket, jelentette be az fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

Az indiai haditengerészet és a légierő eddig már több mint 250 ezer négyzetkilométernyi területet fésült át az Andamán-tengeren és a Bengáli-öbölben, hátha rábukkan a Boeing 777-es roncsaira vagy a fedélzeten utazó 239 emberre.


Örökre eltűnhet a Boeing az Indiani-óceán fenekén

A nyomozók szerint a kommunikációs rendszerek kikapcsolása ellenére a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak, és ebből arra lehet következtetni, akár a Kaszpi-tenger keleti partjáig, akár az Indiai-óceán déli részéig eljuthatott.

A nyomozás jelen állása szerint a Boeing valószínűleg az Indiai-óceán déli része felé tért el az előírt iránytól, mert ha Közép-Ázsia felé tartott volna, akkor sok ország fölött kellett volna átrepülnie, forgalmas folyosókon, és ebben az esetben nagy valószínűséggel észlelték volna ezen országok földi irányítói.

Az Indiai-óceán déli része azonban a Föld legeldugottabb részeinek egyike. Az óceán mély, és a térségre kevés radar figyel. Ha a gép az óceánba zuhant, akkor hónapokig is eltarthat, amíg megtalálják, de az is lehet, hogy soha nem bukkannak a nyomára.

India kiszállt, de 25 ország még keresi a gépet

14 helyett már 25 ország vesz részt a repülőgép utáni kutatásban a CNN legújabb információi szerint. A keresés a maláj közlekedési miniszter szerint

egyre nehezebbé válik. Most már kiterjesztjük a kutatást a szárazföldre is.

Átkutatták a pilóták lakását is

A malajziai hatóságok átkutatták a Boeing kapitányának, az 53 éves Zaharie Ahmad Shah-nak a lakását és a 27 éves másodpilóta, Farq Ab Hamid otthonát is, írja a CNN. Még mindig arra gyanakszanak, hogy a gép nem baleset miatt tért le a Kuala Limpu-Peking útvonalról, hanem azért, mert valaki szándékosan kikapcsolta a fedélzeten a kommunikációs rendszereket. A hatóságok szerint a terrorcselekmény sincs kizárva.

A nyomozás során feltérképezik a személyzet és az utasok társadalmi, gazdasági, politikai hátterét is, bár a házkutatás eredményét még nem közölték.  • Hírek
  • Hírek