Aliz
6 °C
14 °C

25 ország keresi az eltűnt malajziai Boeinget

2014.03.16. 09:41 Módosítva: 2014-03-16 12:09:28

India Malajzia kérésére felfüggeszti a kutatást a március 8-án eltűnt malajziai utasszállító után mindaddig, amíg a Kuala Lumpur-i kormány ki nem jelöli az új kutatási területeket, jelentette be az fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

Az indiai haditengerészet és a légierő eddig már több mint 250 ezer négyzetkilométernyi területet fésült át az Andamán-tengeren és a Bengáli-öbölben, hátha rábukkan a Boeing 777-es roncsaira vagy a fedélzeten utazó 239 emberre.


Örökre eltűnhet a Boeing az Indiani-óceán fenekén

A nyomozók szerint a kommunikációs rendszerek kikapcsolása ellenére a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak, és ebből arra lehet következtetni, akár a Kaszpi-tenger keleti partjáig, akár az Indiai-óceán déli részéig eljuthatott.

A nyomozás jelen állása szerint a Boeing valószínűleg az Indiai-óceán déli része felé tért el az előírt iránytól, mert ha Közép-Ázsia felé tartott volna, akkor sok ország fölött kellett volna átrepülnie, forgalmas folyosókon, és ebben az esetben nagy valószínűséggel észlelték volna ezen országok földi irányítói.

Az Indiai-óceán déli része azonban a Föld legeldugottabb részeinek egyike. Az óceán mély, és a térségre kevés radar figyel. Ha a gép az óceánba zuhant, akkor hónapokig is eltarthat, amíg megtalálják, de az is lehet, hogy soha nem bukkannak a nyomára.

India kiszállt, de 25 ország még keresi a gépet

14 helyett már 25 ország vesz részt a repülőgép utáni kutatásban a CNN legújabb információi szerint. A keresés a maláj közlekedési miniszter szerint

egyre nehezebbé válik. Most már kiterjesztjük a kutatást a szárazföldre is.

Átkutatták a pilóták lakását is

A malajziai hatóságok átkutatták a Boeing kapitányának, az 53 éves Zaharie Ahmad Shah-nak a lakását és a 27 éves másodpilóta, Farq Ab Hamid otthonát is, írja a CNN. Még mindig arra gyanakszanak, hogy a gép nem baleset miatt tért le a Kuala Limpu-Peking útvonalról, hanem azért, mert valaki szándékosan kikapcsolta a fedélzeten a kommunikációs rendszereket. A hatóságok szerint a terrorcselekmény sincs kizárva.

A nyomozás során feltérképezik a személyzet és az utasok társadalmi, gazdasági, politikai hátterét is, bár a házkutatás eredményét még nem közölték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?