Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

130-cal csapódtak a villanyoszlopba a csíkszeredai rendőrök

2014.03.18. 11:16

Lemondásra szólította fel hétfőn Radu Sandu Moldovant, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság parancsnokát Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester a megyeszékhelyen szombat reggel történt tragikus közúti baleset nyomán, amelyben hárman – köztük két rendőr – vesztették életüket.

A Krónika.ro beszámolója szerint a balesetben a két rendőr mellett egy vétlen gyalogos is életét vesztette, egy harmadik hatósági alkalmazott pedig megsérült. A vasútállomás közelében bekövetkezett tragédia szemtanúinak beszámolója szerint egy BMW típusú gépkocsi a túlzott sebesség miatt megcsúszott, áttért a szembejövő sávra, felhajtott a járdára, ahol elgázolt egy 53 éves szentegyházi nőt. A jármű ezt követően nekicsapódott egy villanyoszlopnak.

A gépkocsiban ülő mindhárom személy rendőr volt, a felismerhetetlenségig összeroncsolódott civil járműben (képek itt) ülők valamennyien egyenruhát viseltek. A szentegyházi nő a villanyoszlop mellett, a járdán állt, amikor nekicsapódott az autó. A vétlen gyalogos szörnyethalt, ugyanis a hatalmas erejű ütközés a szemközti, mintegy húsz méterre lévő autókereskedés udvarára repítette.

A helyszínelést végző hatóságok és a közlekedésrendészek szerint a BMW vélhetően a megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladt. A tragédia közelében kicsúszásra utaló nyomokat találtak, féknyomot azonban nem. A hatóságokat riasztó, a közelben lakó tanú a lapnak elmondta, megpróbált segíteni a hátsó ülésen beszorult rendőrtisztnek, de nem tudta kinyitni az ajtót, a mentési kísérlet során alkoholszag terjengett az utastérből. Egy másik szemtanú szerint a BMW „legalább 130-cal" közlekedett.

A csíkszeredai polgármester elmondta, a baleset után 48 órát adott a rendőrparancsnoknak arra, hogy „önként, becsületből" nyújtsa be lemondását, ez azonban nem történt meg, így a sajtón keresztül szólítja fel a tisztségéből való azonnali távozásra. Ráduly szerint többen is aggódnak amiatt, hogy a hatóságok „megpróbálják eltussolni a balesetet okozó valós tényeket és az azt megelőző felelőtlen cselekedeteket". A városvezető ezért azt kérte a rendőrségtől, hogy a kivizsgálás minden szakaszában legyen jelen a megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó Hargita megyei területi közrendi hatóság egy tagja, lehetőleg az igazgatója.

A megyei rendőr-főkapitányság vezetőjét és sajtószóvivőjét többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk. A rendőrség sajtóosztálya mindössze egy rövid közleményt bocsátott ki, amely szerint „a parancsnok kiadta az utasítást egy belső vizsgálat elvégzésére a csíkszeredai rendőrkapitányságon annak érdekében, hogy a történtek minden részletére fény derüljön".