Jolán
2 °C
4 °C

Megint meghalt a csecsen hadúr

2014.03.18. 17:14 Módosítva: 2014-03-18 17:15:13

Meghalt Doku Umarov csecsen hadúr, a Kaukázusi Emirátus iszlamista csoport vezetője, állítja egy csecsen dzsihadista honlap. A Kavkaz Center Ali Abu Mohamedet nevezte meg Umarov utódjaként, írja a CNN.

Umarov 2007-ben alapította meg a Kaukázusi Emirátus nevű szélsőséges szakadár szervezetet. Azóta már legalább hétszer bejelentették a megölését, legutóbb Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök januárban beszélt megdönthetetlen bizonyítékokról.

A csecsen terroristavezér több oroszországi terrorcselekmény elkövetését is magára vállalta, köztük a Nyevszkij expresszvonat ellen 2009-ben végrehajtott robbantást, a 2010-ben a moszkvai metróban és 2011-ben a domogyedovói repülőtéren elkövetett merényleteket. Oroszországban szövetségi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az Egyesült Államokban 2010 júniusában vették fel a nemzetközi terroristák listájára, 2011-ben pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa vette be abba a névsorba, amelyben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terroristák neve szerepel.

Rengeteg verzió kering arról, hogy az ötvenéves, rendre videoüzeneteken felbukkanó, legutóbb a szocsi téli olimpia bedöntését megígérő főgonosz egyáltalán létezik-e. Oroszország első számú terroristájáról bővebben itt olvashat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?