Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Megint meghalt a csecsen hadúr

2014.03.18. 17:14 Módosítva: 2014.03.18. 17:15

Meghalt Doku Umarov csecsen hadúr, a Kaukázusi Emirátus iszlamista csoport vezetője, állítja egy csecsen dzsihadista honlap. A Kavkaz Center Ali Abu Mohamedet nevezte meg Umarov utódjaként, írja a CNN.

Umarov 2007-ben alapította meg a Kaukázusi Emirátus nevű szélsőséges szakadár szervezetet. Azóta már legalább hétszer bejelentették a megölését, legutóbb Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök januárban beszélt megdönthetetlen bizonyítékokról.

A csecsen terroristavezér több oroszországi terrorcselekmény elkövetését is magára vállalta, köztük a Nyevszkij expresszvonat ellen 2009-ben végrehajtott robbantást, a 2010-ben a moszkvai metróban és 2011-ben a domogyedovói repülőtéren elkövetett merényleteket. Oroszországban szövetségi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az Egyesült Államokban 2010 júniusában vették fel a nemzetközi terroristák listájára, 2011-ben pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa vette be abba a névsorba, amelyben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terroristák neve szerepel.

Rengeteg verzió kering arról, hogy az ötvenéves, rendre videoüzeneteken felbukkanó, legutóbb a szocsi téli olimpia bedöntését megígérő főgonosz egyáltalán létezik-e. Oroszország első számú terroristájáról bővebben itt olvashat.