Ez a poszt a következő Percről percre része:

Putyin besöpörte a Krímet

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Akár egy évbe is beletelik, mire a hivatalosan Ukrajnához tartozó Krímet Oroszország saját részévé nyilváníthatja. Nem csak azért, mert sem Ukrajna, sem a külvilág nem fogadja el a döntést, hanem azért, mert az orosz jogi folyamat is ennyi időt vesz igénybe. Egyelőre a függetlenség elismerése történt meg orosz részről, amit senki más nem fogad el. Moszkvának viszont szüksége van erre, mert a csatlakozást csak független állam kérheti az elnöktől, aki ezután értesíti a törvényhozást, aláírja az államközi megállapodást, amit aztán az alkotmánybírósághoz nyújt be. Ha nem ütközik az alkotmányba, úgy a szerződésről a parlament szavaz. Népszavazás a csatlakozáshoz nem szükséges.

  • „Az Összefogás Párt szerint sem az Egyesült Államoknak, sem az Európai Uniónak, sem Magyarországnak nincsen meg a jogalapja arra, hogy beleszóljon Ukrajna belügyeibe" – ezzel a mondattal zárta az M1 hétfő esti Híradója a Krím félszigetről szóló nyolcperces blokkját. Hogy miért volt fontos Szepessy Zsolt parlamenten kívüli pártjának véleménye, az nem derült ki, ahogy az sem, hogy az Összefogás Pártnak nincsen köze az MSZP-Együtt-PM-DK staböbbi szövetségéhez. A bejátszásban még az oroszpárti Jobbik véleménye hangzott el a pártok közül, a kormányé nem. A Híradóban úgy gondolhatták, jobb, ha nem kell kamerák előtt magyarázkodniuk a paksi orosz szerződés miatt ellentmondásos helyzetbe került kabinet tagjainak.

  • Már várják a Kremlben összegyűlt alsó- és felsőházi képviselők és regionális vezetők  Vlagyimir Putyint. A teremben nagy az izgatott susmorgás. Most jelentik be az orosz elnök bevonulását.

  • Hatalmas taps fogadta, hogy az elnök köszöntötte a Krím és Szevasztopol képviselőit is a teremben.

  • A nemzetközi jognak megfelelt a népszavazás – mondta Putyin. Megint hatalmas taps, amikor Putyin a 82 százalékos részvételről és a 96,7 százalékos csatlakozási támogatásról szólt.

  • Az orosz földek összegyűjtéséről, Vlagyimir fejedelemről szólt Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin. No meg arról, hogy Oroszország, Ukrajna és Belarusz történelme közös. Krím a mi erődünk.

  • 350 ezer ukrán, másfél millió orosz, 300 ezer krímitatár él a Krímben. És olyan népek tucatjai akik szintén nem olvadtak fel, hanem megőrizték a terület sokszínűségét, mondta az elnök, megjegyezve, hogy a krímitatárok és az ukránok többsége is Oroszországhoz húz a Krímben.

  • Szólt a krímitatárok deportálásáról is, de megjegyezte, hogy másokat is ért igazságtalanság. Mostanra viszont biztosítva lesznek jogaik. A terület háromnyelvű lesz: orosz, ukrán, krímitatár.

  • Egymás között intézték el a szovjet vezetők Krím átadását Ukrajnának 1954-ben. Ez Hruscsov kezdeményezése volt, döntsék el a történészek, hogy miért, mondta Putyin, megjegyezve, hogy az átadás menete az akkori joggal is ellentétesen zajlott le.

  • Putyin: A Szovjetunió felbomlását nem tudta pótolni a Független Államok Közössége. A széteséssel Oroszországot meglopták. Egy országban aludtak el, másikban ébredtek – ez történt az oroszokkal, akik a legmegosztottabb néppé váltak a világon. Lenyelték a sérelmet mert akkor nem tudták megvédeni akkor érdekeit. De ezzel senki sem békült meg. Krím orosz terület, Szevasztopol orosz város. Ezt mindannyian éreztük.

  • Putyin: Ukrajna volt és marad is az oroszok testvére. (Szavait nagy taps fogadta.)

  • Putyin: Legfontosabb a jó viszony Ukrajnával. Bíztunk abban, hogy Ukrajna jó szomszédunk lesz. De minden másképp történt.

  • Putyin: Kihasználták Ukrajnát vezető politikusai, akiket nem érdekelt, hogyan is él az ország népe. Az emberek elhagyják országukat, mert otthon nem látnak perspektívát. Oroszországban hárommillióan dolgoztak, 20 milliárd dollárt kerestek itt. Értem, azokat, akik a korrupció a kevéssé hatékony állam érdekében békés követelésekkel kivonultak a Majdanra. Ez azonban nem vonatkozik az erőszakos akciókra, amelynek végén jött a nacionalista, ruszofób, antiszemita erők puccsa. A bizonyíték, hogy az új, úgynevezett vezetés első lépése a nyelvtörvény érvénytelenítése volt. Igaz, Turcsinov ideiglenes elnök leállította a folyamatot, de Putyin szerint a kollaboráns Sztyepan Bandera utódai később végigvitték volna a nemzetiségeket sértő tervet.

  • Nem lehetett nem reagálnunk a kérésre, árulás lett volna, ha nem segítünk – mondta Putyin, újabb tapsot aratva. Fontos volt, hogy először a történelemben a nép mondjon véleményt. Azt mondják nyugaton, hogy megsértettük a nemzetközi jogot. Már az is valami, hogy elismerik, hogy van nemzetközi jog. Köszönjük – mondta Putyin.

  • Putyin: Nem kellett bevonulniuk az orosz erőknek, hiszen nemzetközi szerződés alapján ott voltak. A 25 ezer fős kontingenst nem bővítette Oroszország.

  • Zöldfülű ukrán önkéntesek néznek farkasszemet az orosz hadsereggel.

    A frissen toborzott ukrán önkéntesek most tanulják a fegyverek használatát, miközben orosz katonai helikopterek járőröznek a fejük felett. Így készül a háborúra az ukrán hadsereg:

  • Putyin: Ha a Nyugat megtehette Koszovó egyoldalú elismerését, akkor a Krím is elszakadhat. 2010-ben az ENSZ is elismerte, hogy nincs akadálya a függetlenség egyoldalú kikiáltásának, ez nem következik az ENSZ BT gyakorlatából – idézte a koszovói érveket az elnök.

  • Putyin: Teletrombitálták ezzel az érvvel a világot, most meg tiltakoznak. Amit lehet a koszovói albánoknak, azt nem lehet a krími oroszoknak? Jogi érv, hogy Koszovóban sokan haltak meg? Ez nem is kettős mérce, hanem primitív cinizmus. Tehát sokaknak meg kell halniuk? Hál' Istennek ez nem történt meg – mondta az elnök, megköszönve a 22 ezer krími ukrán katonának azt, hogy a Krímben nem hallgattak Ukrajna utasítására.

  • Putyin: A gyakorlat megmutatta, hogy a Nyugat csak az erőben hisz, nem a jogban. Ha kell, ignorálják az ENSZ BT-t és az ENSZ-t. Így volt 1999-ben Szerbiával szemben is, amit hihetetlen, de a huszadik században lebombáztak. Volt talán ENSZ BT határozat erről? Nem. És Líbiában ugyanez történt – sorolja a sérelmeket az elnök.

  • Putyin: A narancsos forradalmak alapját megérti. Valóban jogos volt a népek felháborodása Ukrajnában 2004-ben vagy Észak-Afrikában. De a demokrácia helyett csak káosz jött el ezekre a térségekre, mert a Nyugat cinikusan kezelte az eseményeket.

  • Putyin: Szankciókkal fenyegetnek, de ma is korlátozva kereskedhetünk. COCOM-lista ugyan nincs, de a gyakorlatban ma is van sok olyan technológia, amit Oroszország nem vásárolhat meg. Az velünk a baj, hogy nevükön nevezzük a dolgokat, van saját álláspontunk, és megvédjük azt. De mindennek van határa. Átlépték ezt a határt, álnokul és amatőr módon viselkedtek. Ideje véget vetni a hidegháborús retorikának. Oroszországnak vannak nemzeti érdekei, amikkel számolni kell, és tisztelni.

  • Putyin: Megköszönte Kínának és Indiának a mérsékelt állásfoglalását. Értsék meg. Hiszem, hogy az európaiak és főként a németek megértenek. Sokan nem támogatták az NDK és NSZK egyesülését. A mi országunk őszintén támogatta a nemzet egyesítését. Tudom, hogy ezt önök nem felejtették el és támogatnak minket saját nemzeti egységünk megteremtésében.

  • Putyin: Ukrajna szétesését nem Oroszország provokálja. Nem akarjuk Ukrajna szétesését, nem akarjuk a déli és a keleti részek elszakítását. Ami a Krímet illeti: volt és marad is orosz, ukrán, krímitatár. De sosem lesz Banderá. (Már másodszorra utal a második világháborúban a szovjetek ellen a németekkel kollaboráló ukrán nacionalista mai utódaira, akik szerinte az új kijevi vezetésben képviseltetik magukat.)

  • Putyin: Ukrajnához és Oroszországhoz szólok: ha nem fogunk össze, mindannyian elveszíthetjük a Krímet – jelentette ki Ukrajna NATO-csatlakozási terveiről szólva. Nem a NATO ellen vagyunk, csak az ellen, hogy a saját kertünk alatt igazgassanak. El nem tudom képzelni, hogy mi vendégségbe menjünk a NATO katonáihoz a Krímbe. Nagyszerű gyerekek vannak a NATO-ban, de inkább ők jöjjenek hozzánk vendégségbe a Krímbe, és ne mi. Ha nem döntöttek volna vasárnap a krímiek úgy, ahogy döntöttek, akkor hamarosan NATO-erők jelentek volna meg a Krímben. Köszönet a döntésért a krímieknek.

  • Putyin: Hálával szólt  a Krím lakóiról, akik valóban megfordították a Krím sorsát. Oroszország népe felelősségteljes támogatást nyújtott. (Újabb nagy taps.)

  • Putyin: Felelőtlenek, agresszívak azok a nyugati nyilatkozatok, amelyek nem csak szankciókkal fenyegetnek, de még belső problémáink elmélyítését ígérik. Mire gondolnak? A nacionalisták ötödik hadoszlopára? A szociális helyzet lerontására?

  • Puytin: Számadatokkal igazolta Putyin, hogy a Krím Oroszország része. A félszigeten és Oroszországban is elsöprő a támogatás a csatlakozásra. Putyint állva tapsolja a tömeg.

  • Kedvenc pizzériánkban ez az első alkalom, hogy nem a zenecsatorna megy a tévéken. A hely mind a négy képernyőjén Putyin beszél, amit néhány bent ebédelő fiatal kísér. A beszéd megfelelő pontjain tapsolnak és koccintanak. Amikor megkérdeztem, miért az öröm, értetlenül válaszoltak: de hisz az egész város örül. Mindenki iszik. Az általános italozást mi ugyan nem tapasztaltuk. Inkább dolgos hétköznapnak tűnik ez Szimferopolban.

  • Putyin hatalmas tapsot aratott ismét, amikor bejelentette: javasolja a parlamentnek, hogy fogadja be mielőbb a két új orosz szubjektumot, azaz a Krímet és a különleges státuszú Szevasztopolt.

  • A moderátor kérte, hogy mindenki maradjon a helyén, mert most következik a szerződés aláírása.