Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin örömünnepet hozott Szimferopolba

2014.03.18. 14:03

Miközben Vlagyimir Putyin éppen összefoglalta doktrínáját és aláírták az államközi szerződést a Krím csatlakozásáról Oroszországhoz, Szimferopol főterén spontán miniünnepség kezdődött a beszédre időzítve egy óriás orosz zászló és egy Lenin-szobor részvételével.

Néhány egyenruhás és sok fiatal lány tartotta a zászlót. Elmondásuk szerint valaki kihozta a zászlót, ők pedig beálltak kifeszíteni. Állítólag nem baj, hogy most nincsenek iskolában. A nagyjából 50 fős csoportot nemzetközi forgatócsoportok vették körül.

A beszéd erejére jellemző, hogy kedvenc pizzériánkban ez volt az első alkalom, amikor nem a zenecsatorna ment a tévéken. A hely mind a négy képernyőjén Putyin beszélt, amit néhány bent ebédelő fiatal követett. A beszéd megfelelő pontjain tapsoltak és koccintottak. Amikor megkérdeztem, miért az öröm, értetlenül válaszoltak: de hisz az egész város örül, mindenki iszik.

Az általános italozást mi ugyan nem tapasztaltuk. Inkább dolgos hétköznapnak tűnt ez Szimferopolban, ahol azonban a bankpánik jeleit észlelni.

A legnagyobb ukrán magánbank, a Privatbank fiókjai előtt százas sorok állnak, mindenki próbálja kivenni a pénzét. Az ATM-ből kivehető összeget 500 hrivnyára (kb. 11 ezer forintra) korlátoztak. Ez az a bank, amelyen keresztül a legtöbben a fizetésüket kapták. Az terjed, hogy a pénzt hamarosan majd csak rubelben vehetik ki. Érdekes módon sorok állnak a legnagyobb orosz állami bank, a Szperbank előtt is.