Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Berlusconitól a lovagi címet is elvehetik

2014.03.19. 13:27

Olaszország azt találgatja, mit fog tenni Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, miután az olasz semmítőszék kedd esti ítélete azonnali hatállyal két évre eltiltotta a közügyektől - írja az MTI. Ez többek között azt jelenti, hogy Berlusconit megfoszthatnák az 1977-ben vállalkozói érdemeiért kapott lovagi címtől. A Corriere della Sera olasz napilap szerdai értesülései szerint Berlusconi önként mondhatna le róla, hogy megkímélje magát az újabb megaláztatástól.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke elesik a volt kormányfőként kapott juttatásoktól is. A semmitőszék kimondta az utolsó szót a 13 év óta tartó és a mostani ítélettel végleg lezárult Mediaset-perben. Ebben adócsalásért Berlusconit tavaly augusztusban jogerősen négy évi börtönbüntetésre ítélték. Kevesebb mint egy évet kell belőle letöltenie: az illetékes bíróság április 10-én dönt arról, hogy a 77 éves politikust végül házi őrizetre vagy közmunkára ítélik-e.

Az olasz jobbközépet 1994 óta vezető Berlusconit kiegészítő büntetésként tavaly októberben két évre eltiltották közhivatal viselésétől is. Berlusconi védelme ezt alkotmányellenesnek találta, és a semmítőszékhez fordult, amely most megerősítette a közügyektől való eltiltást. Az ítélet értelmében két évig nem szavazhat és nem is jelöltetheti magát sem az olasz, sem az európai választásokon. A FI pártelnöki székét megtarthatja, és vállalatai éléről sem kell távoznia. Giovanni Toti, a FI szóvivője kijelentette, senki sem akadályozhatja meg, hogy a májusi európai parlamenti választások kampányát Berlusconi vezesse.