Bevették az ukránok bázisát a Krímben

2014.03.19. 10:45

A National Geographic lapjain a Krím már orosz

Oroszország részeként ábrázolja a tudományos magazin a Krím félszigetet azután, hogy hivatalossá válik a csatlakozás. Igaz, ezt Moszkván és a félszigeten kívül más nem ismeri el, de a NatGeo szerkesztősége úgy döntött, helyesebb, ha „a világot úgy ábrázoljuk, amilyen, mint olyannak, amilyennek az emberek látni szeretnék” – mondta a lap térképeinek kiadásáért felelős szerkesztője, Juan José Valdés. Egyelőre még Ukrajna részeként ábrázolják a 27 ezer négyzetkilométeres félszigetet, de már az ország részénél sötétebb tónusban, jelezve a terület változóban lévő státuszát.

Néhány száz tüntető vonult szerda reggel az ukrán haditengerészet szevasztopoli parancsnoksága elé, követelve a „külföldi” erők azonnali távozását az Oroszországhoz csatlakozott Krím területéről.

A tiltakozók ezután lefűrészelték a lakatot, és behatoltak az udvarba, majd felvonták az orosz trikolórt. Az ukrán katonák csupán élőláncot alkottak védekezésül, amit könnyedén átszakítottak az autókkal is beguruló tüntetők.

Az eseménysor formálisan ismét csupán a helyiek spontán akciója volt, ám ezen mindenképpen túlléptek a történtek azzal, hogy a helyszínen megjelent az orosz flotta parancsnoka is. Alekszandr Vitko nem a tüntetőket intette nyugalomra, hanem tárgyalásba kezdett az ukrán ellentengernaggyal a bázis elhagyásáról. A Szergej Gajdukkal történt megbeszélést nem kommentálva távozott a helyszínről.

Nem sokáig állt az egyezség

Vasárnap született megállapodás az orosz és az ukrán erők között, hogy az ukrán bázisokat március 21-ig nem blokkolják a Krímben – ezt a megállapodást nem tartotta be Moszkva.

Igaz, az események már tegnap túlléptek a megállapodáson, amikor az ukrán hadsereg szimferopoli katonai térképészeti központját lövések érték. Ezután az ukrán erők utasítást kaptak arra, hogy használják fegyvereiket a védekezésre – erre azonban a szerdai szevasztopoli bázison nem került sor. Az ukrán Információs Ellenállás vezetője, Dmitrij Timcsuk Facebook-bejegyzése szerint azért nem, mert a bázisra behatoló tüntetők között nagy számban voltak nők is.

Tüntetők be, katonák ki

Nem sokkal azután, hogy az orosz flotta parancsnoka tárgyalt Szergej Gajdukkal, és a korábbi ukrán vezérkari főnökkel, Jurij Iljinnel, az ukrán katonák elhagyták a megszállt szevasztopoli bázist.

A katonák elvonulása atrocitások nélkül zajlott le – írta a Newsru.ua. A helyzet békés mederben tartására a kijevi kormány a Krímbe küldte tárgyalni az ukrán védelmi minisztert, Igor Tenyuhot.

A Kijev által el nem ismert krími kormányfő, Szergej Akszjonov ugyanakkor közölte: nem fogja őt és a vele érkező kijevi kormányfő-helyettest beengedni a Krím területére.

Bár lövések nem dördültek el, a tárgyalásokat mégsem lehet békésnek nevezni. Az ukrán védelmi minisztérium közölte: az ukrán hadiflotta parancsnokát a krími hatóségok egyelőre nem engedik távozni, mert még kérdéseik vannak hozzá azzal kapcsolatosan, hogy továbbadta beosztottjainak azt a kijevi utasítást, hogy védekezéskor civilekkel szemben is használják fegyvereiket – írta az Rbc.ru. A krími ügyészség annak ellenére vádolja Gajdukot, hogy senki sem vetett be fegyvert a tüntetőkkel szemben.

Eközben Kijevben tovább halad a múlt héten létrehozott Nemzeti Gárda kialakítása. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök szerdán kinevezte a 60 ezresre tervezett védelmi szervezet vezetőjét, Sztyepan Poltarakot.  • Tippek
  • Árfolyam