Árpád
-2 °C
4 °C

Bevették az ukránok bázisát a Krímben

2014.03.19. 10:45

A National Geographic lapjain a Krím már orosz

Oroszország részeként ábrázolja a tudományos magazin a Krím félszigetet azután, hogy hivatalossá válik a csatlakozás. Igaz, ezt Moszkván és a félszigeten kívül más nem ismeri el, de a NatGeo szerkesztősége úgy döntött, helyesebb, ha „a világot úgy ábrázoljuk, amilyen, mint olyannak, amilyennek az emberek látni szeretnék” – mondta a lap térképeinek kiadásáért felelős szerkesztője, Juan José Valdés. Egyelőre még Ukrajna részeként ábrázolják a 27 ezer négyzetkilométeres félszigetet, de már az ország részénél sötétebb tónusban, jelezve a terület változóban lévő státuszát.

Néhány száz tüntető vonult szerda reggel az ukrán haditengerészet szevasztopoli parancsnoksága elé, követelve a „külföldi” erők azonnali távozását az Oroszországhoz csatlakozott Krím területéről.

A tiltakozók ezután lefűrészelték a lakatot, és behatoltak az udvarba, majd felvonták az orosz trikolórt. Az ukrán katonák csupán élőláncot alkottak védekezésül, amit könnyedén átszakítottak az autókkal is beguruló tüntetők.

Az eseménysor formálisan ismét csupán a helyiek spontán akciója volt, ám ezen mindenképpen túlléptek a történtek azzal, hogy a helyszínen megjelent az orosz flotta parancsnoka is. Alekszandr Vitko nem a tüntetőket intette nyugalomra, hanem tárgyalásba kezdett az ukrán ellentengernaggyal a bázis elhagyásáról. A Szergej Gajdukkal történt megbeszélést nem kommentálva távozott a helyszínről.

Nem sokáig állt az egyezség

Vasárnap született megállapodás az orosz és az ukrán erők között, hogy az ukrán bázisokat március 21-ig nem blokkolják a Krímben – ezt a megállapodást nem tartotta be Moszkva.

Igaz, az események már tegnap túlléptek a megállapodáson, amikor az ukrán hadsereg szimferopoli katonai térképészeti központját lövések érték. Ezután az ukrán erők utasítást kaptak arra, hogy használják fegyvereiket a védekezésre – erre azonban a szerdai szevasztopoli bázison nem került sor. Az ukrán Információs Ellenállás vezetője, Dmitrij Timcsuk Facebook-bejegyzése szerint azért nem, mert a bázisra behatoló tüntetők között nagy számban voltak nők is.

Tüntetők be, katonák ki

Nem sokkal azután, hogy az orosz flotta parancsnoka tárgyalt Szergej Gajdukkal, és a korábbi ukrán vezérkari főnökkel, Jurij Iljinnel, az ukrán katonák elhagyták a megszállt szevasztopoli bázist.

A katonák elvonulása atrocitások nélkül zajlott le – írta a Newsru.ua. A helyzet békés mederben tartására a kijevi kormány a Krímbe küldte tárgyalni az ukrán védelmi minisztert, Igor Tenyuhot.

A Kijev által el nem ismert krími kormányfő, Szergej Akszjonov ugyanakkor közölte: nem fogja őt és a vele érkező kijevi kormányfő-helyettest beengedni a Krím területére.

Bár lövések nem dördültek el, a tárgyalásokat mégsem lehet békésnek nevezni. Az ukrán védelmi minisztérium közölte: az ukrán hadiflotta parancsnokát a krími hatóségok egyelőre nem engedik távozni, mert még kérdéseik vannak hozzá azzal kapcsolatosan, hogy továbbadta beosztottjainak azt a kijevi utasítást, hogy védekezéskor civilekkel szemben is használják fegyvereiket – írta az Rbc.ru. A krími ügyészség annak ellenére vádolja Gajdukot, hogy senki sem vetett be fegyvert a tüntetőkkel szemben.

Eközben Kijevben tovább halad a múlt héten létrehozott Nemzeti Gárda kialakítása. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök szerdán kinevezte a 60 ezresre tervezett védelmi szervezet vezetőjét, Sztyepan Poltarakot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?