Jolán
2 °C
4 °C

Diákostrom a tajvani parlamentben

2014.03.19. 07:35

Több száz diáktüntető szállta meg szerda reggel a tajvani parlamentet a Kínával kötött kereskedelmi szerződés ellen tiltakozva – írta a BBC. A bejáratot székekkel és asztalokkal torlaszolták el, a rendőrség egyelőre nem tudott beavatkozni.

A tüntetők szerint a tavaly nyáron aláírt – de a törvényhozás által még nem ratifikált – szerződés védtelenné teszi a Kínától független életet élő szigetet Pekinggel szemben.

A magát önállónak tekintő szigetországban az egyezmény szerint könnyebben fektethetnek be ezután a népi Kínából érkező pénzeket a szolgáltatói szférában. Igaz, ugyanígy könnyebbé válhat a tajvani tőke beáramlása is az 1,3 milliárdos országba, de a tüntetők úgy vélik, a 20 milliós Tajvan gazdasági, így politikai önállósága forog kockán, ezért felül kell vizsgálni a megállapodást.

Tajvan 1949 óta tekinti magát önálló államnak – sőt, sokáig a szigetet tartotta az Egyesült Államok Kína legitim képviselőjének, olyannyira, hogy 1971-ig az ENSZ Biztonsági Tanácsában is helyet foglalt, a pekingi vezetés helyett.

A fenntartások ellenére Tajvan legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, ezért is elkerülhetetlen a két fél közötti óvatos közeledés. Ennek újabb jele a februárban tartott kormányközi találkozó volt. Ilyenre Tajvan és Peking között korábban sosem került sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?