Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az FBI is beszáll az eltűnt gép keresésébe

000 Hkg9614564
2014.03.19. 09:21
Hétmillió-hatszázezer négyzetkilométer. Ekkora területen keresi 26 ország azt a maláj gépet, amely Kuala Lumpurból Pekingbe tartva, fedélzetén 239 emberrel tűnt el március 8-án. Elméletből egyre több van, bizonyosságból még mindig elég kevés.

A teóriák a balesetektől a terrorista gépeltérítőkig terjednek. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a Boeing 777-es lezuhant volna. Igaz, van olyan elmélet, amely  megmagyarázza , hogy akár egy egyszerű tűzeset is okozhatta azokat a furcsaságokat – például a kommunikációs rendszer pilóták általi kikapcsolását –, amelyek miatt gépeltérítésre is gyanakodnak.

Pár adat eltűnt a pilóta gépéből

Hishamuddin Huszein, Malajzia közlekedési minisztere szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: bizonyos információkat töröltek arról a repülőgép-szimulátorról, amit a pilóta otthonában találtak. Az adatok elemzésébe az FBI is beszáll, a pilóta lakásában talált számítógépek merevlemezeit valószínűleg az ügynökség a virginiai Quanticóban lévő bázisán vizsgálják majd.

A repülőgép-szimulátor Zaharie Ahmed Sah kapitány egy YouTube-videóján is feltűnik, amiben arról beszél, hogyan spórolhatnak a háztartások, ha helyesen állítják be a légkondit: 

A videóhoz fűzött kommentek többsége szerint a kapitány egy kedves ember, egy hős, a felvétel alapján kevesen gondolják, hogy ő téríthette el a gépet. Ugyanakkor a CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint kissé érthetetlen, miért törölte volna a pilóta egy korábbi próbarepülés adatait, mivel ezek a fájlok jellemzően nagyon kis helyet foglalnak el.

Szerdán a maláj közlekedési miniszter kiemelte, hogy a gép utasait, pilótáit és legénységet is ártatlannak kell tekinteni, egészen addig, amíg ennek ellenkezőjére nincs bizonyíték.

Erőszakkal elhurcolt rokonok

Huszein szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a keresés eddig ismert részleteit.

Az eseményen nem volt túl békés a hangulat: az eltűnt utasok hozzátartozói „Mondjátok meg az igazságot!” feliratú transzparensekkel jelentek meg, mire kivitték őket a teremből, az őket követő újságírók kérdéseire pedig nem engedték őket válaszolni, amiből kisebb dulakodás is lett.

A BBC videóján az is látszik, ahogy egy nőt ordítva cibálnak végig egy folyosón. A kormány később sajnálatát fejezte ki a sajtótájékoztatón történtekért, az ügyben nyomozást is elrendeltek.

Huszein a sajtótájékoztatón azt mondta:

Az egyik fő prioritásunk az érzelmek kezelése, az, hogy hogyan nyugtassuk meg a családtagokat. Egy második magas rangú küldöttséget is küldünk Pekingbe, hogy elmagyarázzuk, mit csinálunk.

A maláj közlekedési miniszter „szívfacsarónak” nevezte a gép eltűnését. A hozzátartozók megtalálásában továbbra is sokan reménykednek: Farik Abdul Hamid másodpilóta szintén pilótaként dolgozó barátnője például egy hónap szabadságot vett ki, és vőlegénye családjával együtt egy Kuala Lumpur-i hotelben várja a fejleményeket.

Ausztráliától nyugatra keresik

Kína nyolc hajóját küldte az Indiai-óceán keleti medencéjébe, hogy a roncsok után kutasson, háromszázezer négyzetkilométeren. Ugyanakkor az eddig rendelkezésre álló információk alapján az tűnik legvalószínűbbnek, hogy a gép az Indiai-óceán déli részén tűnt el – állította a Reutersnek egy a „kutatáshoz közel álló forrás”.

Az ausztrál hatóságok szerdán azt mondták, jelentősen sikerült leszűkíteni, hogy az Indiai-óceánon pontosan hol keressék a gépet. Ennek meghatározásában az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület (U.S. National Transportation Safety Board) adataira támaszkodtak, amelyek abból indultak ki, hogy a repülő meddig juthatott el a meglévő üzemanyag-tartalékával. A feltételezések szerint a gép a Szumátrától Nyugat-Ausztráliáig ívelő ún. „déli folyosón” haladhatott, és annak is a legdélibb csücskéig juthatott.

Eközben Thaiföld felülvizsgálta katonai radarjainak adatait, és a korábbiakkal ellentétben megerősítette, hogy a rendszer érzékelte a gépet a Malaka-szoros felett – írta a BBC. Korábban a malajziai katonai radarokra hivatkozva ezt állították a maláj hatóságok is. Az adat azért fontos, mert a Malaka-szoros az ellenkező irányban van, mint amerre a Pekingbe tartó gépnek repülnie kellett volna.

Malajzia minden olyan ország hatóságaitól kért informácót, amelynek utasai a gép fedélzetén voltak, és mindenkitől kapott is, két ország: Ukrajna és Oroszország kivételével – ők a napokban mással vannak elfoglalva. A gépen két ukrán és egy orosz állampolgár utazott.

Az idő fogy

A repülési adatokat és a pilótafülkében elhangzott beszélgetések utolsó pár óráját rögzítő doboznak van egy akkumulátora, aminek segítségével csipogó hangot ad ki. Ez az akkumulátor körülbelül 30 napig jó, a gépet 12 napja keresik.

Egy a CNN-nek nyilatkozó óceánkutató, Rob McCallum szerint ezeket a csipogókat rendkívül nehéz megtalálni, mert még ha nagyjából tudják is, hogy hol vannak, akkor is csak nagyon limitált hatókörön belül lehet őket érzékelni. Éppen ezért a csipogó megtalálásának esélyeit„nagyon csekélynek” értékelte.

Elkezdődött a kártérítések kifizetése

Az Allianz biztosítótársaság bejelentette: elkezdték a maláj géppel kapcsolatos első kártérítések kifizetését. Erről Hugo Kidston, a müncheni bázisú német biztosítótársaság kommunikációs vezetője beszélt szerdán Berlinben.

Kidston elmondása szerint a kifizetések összhangban vannak a piaci gyakorlattal és azokkal a szerződésben rögzített feltételekkel, amelyek egy repülőgép eltűnésének esetére vonatkoznak.

A kártérítések mértékéről és kedvezményezettjeiről a biztosítótársaság nem adott ki információt.

Nem láthatták a Maldív-szigeteken

A maldív-szigeteki rendőrség nyomozása során kiderült: nincs alapja azoknak a beszámolóknak, miszerint az egyik sziget, Kudahuvadhoo lakosai egy alacsonyan szálló jumbo jetet láttak volna az MH370-es járat eltűnésének napján.

Ezt Hishamuddin Huszein, Malajzia közlekedési minisztere jelentette be.