Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Janukovics fia dollármilliókat kaszál

2014.03.21. 12:13

Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő egyik fia, Olekszandr továbbra is dollármilliókat keres Ukrajnában – írja az MTI a kijevi TSzN televízióra hivatkozva. Olekszandr neve  az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós listáján is szerepel.

Az UNIAN hírügynökség által idézett híradás szerint a Kijev melletti Boriszpil repülőtér a minap nagy összegű hitelt vett fel az Összukrán Fejlesztési Banktől (Vszeukrajinszkij Bank Rozvitku), amely Viktor Janukovics idősebbik fiának, Olekszandrnak a tulajdonában áll.

A TSzN szerint a „család bankja” csaknem 20 millió dolláros, 11 százalékos éves kamatozású hitelt nyújt a repülőtérnek, és 6,5 millió dollárt keres a hitelszerződéssel. Az ügylettel kapcsolatos információk megjelentek a kormányközlöny kiadásokkal kapcsolatos fejezetében.

Szerhij Miscsenko parlamenti képviselő szerint a repülőtéren a szolgáltatásokat végző számos cég továbbra is a Janukovics család befolyása alatt áll. Miscsenko az ügyészség beavatkozását kérte, és javaslatot tesz a parlamentnek, hogy vizsgálja meg az infrastrukturális beruházásokért felelős, újonnan kinevezett miniszter felelősségét az ilyen ügyletekért.

Miscsenko sérelmezi, hogy Janukovics megbuktatásával semmi se változott, a repülőtér továbbra is Janukovicsé és üzlettársaié, akik milliós kölcsönöket kapnak a volt államfő fiától, és cégeiken keresztül írják le a reptér üzemeltetési költségeit.