A rabok 84 százalékát tárgyalás nélkül tartják börtönben Bolíviában

2014.03.22. 21:54
Javier Aramayo, az ország büntetés-végrehajtási hatóságának igazgatója ezt azután közölte, hogy megjelent egy, a bolíviai igazságszolgáltatás rossz működését bíráló ENSZ-jelentés.

A Latin-Amerika egyik legszegényebb államának tartott, tízmilliós országban 14 203 ember tölti börtönbüntetését - mondta Aramayo a helyi Erbol rádiónak adott interjújában. Az ENSZ emberi jogi főbiztossága által kiadott jelentés bírálta a bolíviai büntetés-végrehajtási rendszer szerkezeti problémáit, egyebek mellett a börtönök túlzsúfoltságát és az előzetes letartóztatások túlzott alkalmazását. A bolíviai kormány egyébként az igazságszolgáltatás átalakítását tervezi, korszerű, humánus és igazságos rendszert szeretnének kiépíteni.

Bolíviában a Santa Cruz-i Las Américas szállodában 2009 áprilisában kommandósok rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, a romániai magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak.  • Hírek
  • Árfolyam