Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Beindult a térképdiplomácia

2014.03.22. 13:06

Elvágta a krími gordiuszi csomót az orosz Google. Az orosz internetes keresőpiac 60 százalékát uraló Yandex úgy döntött, mindenkinek a kedvében jár. A Yandex.ru domainen lévő térképszolgáltatás szerint a Krím Oroszország része lesz, míg az ukrán domainről bejelentkezők még mindig Ukrajna területeként láthatják a 27 ezer négyzetkilométeres félszigetet, amely március 16-án, Kijev szerint illegitim módon népszavazást tartott az önállósodásról, ami után azonnal Oroszországhoz való felvételét kérte.

„Felhasználóink különböző országokban élnek, számukra azt a valóságot mutatjuk, amely körbeveszi őket” – adta meg a magyarázatot wittgensteini magasságokba emelkedve a Yandex a cég hivatalos blogján.

Egyelőre azonban még az orosz domainről bejelentkezve is Ukrajna részeként látható a Krím, ezen a cég azután változtat, hogy orosz szempontból befejeződik a csatlakozási folyamat.

Ukrajna komolyabb falat

Hogy a 46 milliós ország keresőpiaca nem mellékes a Yandex számára sem, azt jól jelzi a krími kérdésben tanúsított érzékenység. Ugyanez az ötmilliós Grúziával szemben nem merült fel. A 2008-as grúz orosz konfliktus után Moszkva által egyoldalúan önállónak elismert Abházia és Dél-Oszétia monden további nélkül független államként jelenik meg a cég térképein, noha az elszakadást sem Grúzia, sem a világ más országa nem ismeri el, leszámítva Nicaraguát, Venezuelát, Naurut és Tuvalut.

A Yandex a térképek mellett a hírkeresőben is módosítja az oroszok számára Krím státuszát. Ezután az ottani történések a belföldi hírek között lesznek megtalálhatók.

A leggazdagabb orosz már átírta

A Mail.ru, a „runet” – azaz az orosz nyelvű internet – második legnagyobb szereplője a Yandexet megelőzve már döntött. Ott nem finomkodtak a konkurenciához hasonlóan, hanem egyértelműen Oroszország részeként jelölték saját térképeiken a Krímet. (Igaz, miközben a térképen látható az Oroszország felirat, határvonalat nem húztak a Krím és Ukrajna között.)

A Mail.ru állásfoglalása érthető: legnagyobb tulajdonosa, Aliser Uszmanov ugyanis már semmit sem veszíthet. A 20 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkező leggazdagabb orosz ugyanis rajta van azon az amerikai szankciós listán, amelyekre Washington azokat tette, akiktől a krími konfliktusra hivatkozva megtagadja a beutazási vízumot, és akiknek zárolja amerikai számláit.

Persze az üzbég születésű üzletembert sem ejtették a fejére. Korábban már eladta csaknem egy százalékos részesedését a Facebookban – legutóbb tavaly 525 millió dollárnyi részvényen adott túl – és a krími konfliktus során az Apple-részvényeinek egy részétől is megvált. Külföldi internetes befektetéseinek 80 százaléka most már kínai érdekeltségekben fekszik.