Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kenyában bevezetik a többnejűséget, de nem is akárhogy!

2014.03.22. 12:40

Kiviharzottak a kenyai parlamentből a nők az új kenyai házassági szabályozás tárgyalásakor, az új törvény ugyanis nemcsak bevezetné a többnejűséget, de a hagyományokkal ellentétben azt sem tenné kötelezővé, hogy a férj egyeztessen a már meglévő feleségeivel, mielőtt új nőt hoz a házhoz – írja a BBC. Az afrikai ország többségében keresztény.

A kenyai törvénymódosítás értelmében a polgári törvényeket, amelyek csak egy feleséget engedélyeznek, összhangba hoznák a szokásjoggal, amely viszont lehetővé teszi a többnejűséget. A módosítás megszavazásakor a 69 kenyai képviselőnő közül csak 30-an voltak jelen, és a 349 fős parlamentben a férfitöbbség a változtatás mellett döntött. A nők erre kivonultak, mert szerintük visszataszító, ami történt.

"Ha feleségül veszel egy afrikai nőt, akkor tisztában kell lennie azzal, hogy hamarosan érkezik a második és a harmadik nő is...Ez Afrika!" - kommentálta az új törvényt egy férfi képviselő. A nők szerint viszont egy ilyen döntés az egész családot érinti, és nagyon kedvezőtlenül hat a feleségek anyagi helyzetére.

A házassági törvények módosítását évek óta tervezi a kenyai parlament, és már több tervezet is készítettek. A mostaniba végül nem került bele a feleség-vásárlás megtiltása, fontos újításként azonban 18 évre emelték a házasság alsó korhatárát. A törvény minden Kenyában élő törzsre vonatkozik.

Nem sikerült végül átvinni azt a módosítást sem, amely a nő és a férfi anyagi egyenjogúságát célozta volna a házasságban. Az új törvény szerint a nő a vagyon 30 százalékára jogosult válás vagy a férje halála esetén.