Natália
1 °C
7 °C

Ukrán nagykövet: Meg kellett volna őriznünk a nukleáris arzenált

2014.03.22. 09:05

Ukrajna budapesti nagykövete szerint a Krím annektálása az agresszió csúcsa, amire a második világháború óta nem volt példa – írta szombati számában a Népszava. Jurij Muska szerint Oroszország ezzel és jogi döntéseivel felrúgta a háború utáni jogrendszert és megingatta a világrendet, hiszen „a második világháború óta senki sem vett el senkitől területet”, ráadásul ehhez fegyveres erőt is alkalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna és a Krím kapcsán lesz-e háború, reményét fejezte ki, hogy nem, mert reméli, hogy a Nyugat „tud olyan erős gazdasági, politikai nyomást gyakorolni, hogy Oroszország lemond a terveiről”. Ugyanakkor óvatosan hozzátette: „majd meglátjuk, mennyire érvényesülnek ezek a nyugati ígéretek”, azokat ugyanis egyelőre meglehetősen távolinak látja.

A nagykövet, úgy tűnt, kicsit keserű is a nyugati szerepvállalás miatt, az Egyesült Államokról és Nagy-Britanniáról azt mondta:

ők garantálták Ukrajna függetlenségét, amikor lemondott az atomfegyveréről. Ha meghagyjuk azt a nukleáris arzenált, amely a harmadik volt a világon, valaki meg merne támadni minket?

Hozzátette: Ukrajna volt az egyetlen ország a világon, amely önkéntesen adta fel a nukleáris fegyverkezést.

A nagykövet a forradalmi időszak hibájának mondta, hogy az új kijevi hatalom egyik első intézkedése a kisebbségi nyelvtörvény visszavonása lett volna, amit az akadályozott meg, hogy a megbízott államfő nem írta alá. Most egy új munkacsoport dolgozik azon, hogy az új törvény jobb legyen, mint a régi, amit majd csak az új elfogadása után helyeznek hatályon kívül.

Arra a kérdésre, hogy a kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság mennyire érezheti magát biztonságban, Jurij Muska azt válaszolta: „nem hiszem, hogy gond lenne a kisebbségekkel”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?