Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Adolfo Suárez

2014.03.23. 17:05

Vasárnap 81 éves korában meghalt Adolfo Suárez, a Franco-diktatúra utáni időszak első szabadon választott spanyol miniszterelnöke – írja a BBC. A volt miniszterelnök fia, Adolfo Suárez Illana pénteken könnyek között jelentette be, hogy az apja haldoklik. 

Nem emlékezett rá, hogy miniszterelnök volt

A volt miniszterelnök már 2003 óta Alzheimer-kórban szenvedett, szellemileg régóta leépült, múlt hétfőn tüdőgyulladás miatt vitték kórházba Madridban. Suárez Illana még évekkel ezelőtt árulta el a spanyol médiának, hogy apja annyira beteg, hogy már rég elfelejtette, hogy valaha ő volt Spanyolország Fraco utáni első demokratikusan megválasztott vezetője.

Az Elpais.com szerint Suárez Illana értesítette a történtekről Mariano Rajoy miniszterelnököt és Juan Carlos spanyol királyt, akinek köszönetet is mondott a rendszerváltás idején betöltött szerepéért, amivel hozzájárult a békés átmenethez. "Az elmúlt napokban talán többet mosolygott, mint az elmúlt években együttvéve" – mondta a volt miniszterelnök fia az újságíróknak, és arról is beszélt, hogy az apja állapota miatt évek óta nem volt "intellektuális" kapcsolat Suárez és a családja között, de a lelki kapcsolat ennek ellenére megmaradt.

"Tudniuk kell, hogy a spanyolok nagy többsége önök mellett áll" –  üzente Mariano Rajoy Brüsszelből a családnak.

A rendszerváltó

Suárez több kormányzati pozíciót is betöltött a Franco-korszakban, és a diktátor 1975-ös halála után ő lett az állampárt, a Movimiento Nacional elnöke. Suárezt Juan Carlos, a spanyol király azzal a feladattal jelölte a miniszterelnöki posztra 1976-ban, hogy vezesse le a demokratikus átmenetet, és a pártok legalizálása után a mérsékelt jobboldali politikus 1977-ben meg is nyerte a szabad választásokat.

Suárez sikeresebbnek bizonyult a válságkezelésben, mint a mindennapi politikában: 1981-ban lemondott, majd 1982-ben új pártot alapított, amellyel sosem ért el akkora sikereket, mint a korábbi pártjával. A Liberális Internacionáléban viszont fontos szerepet töltöttek be, ahol később Suárez elnök is volt. 1991-ben vonult vissza a politikától.