Judit
3 °C
7 °C

Hágában gyűlnek össze a világ vezetői az atomcsúcson

2014.03.23. 13:47

Ötvenhárom kormány- és államfő vesz részt a hétfőn kezdődő hágai nukleáris csúcstalálkozón, amelynek alkalmával a világ iparilag legfejlettebb hét országa (G7) megbeszéléseket tart az ukrán válságról, tudósít az MTI.

A nukleáris terrorizmus megelőzését célzó kétnapos csúcson

  • egy király (Jordánia)
  • egy sejk (Egyesült Arab Emírségek)
  • és tizennégy államelnök is jelen lesz, köztük az Egyesült Államoké, Kínáé, Franciaországé és Dél-Koreáé.
  • Vlagyimir Putyin orosz államfő Szergej Lavrov külügyminisztert küldi maga helyett.
  • Németországot és további tizenkilenc államot miniszterelnöke fogja képviselni a tárgyalásokon, amelyeken ott lesznek az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Interpol és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetői is.

A találkozó résztvevői arról fognak tárgyalni, miként lehet elkerülni, hogy nukleáris anyagok terroristák vagy egyéb bűnözők kezébe kerüljenek. Az atomfegyverek leszerelése nem szerepel a napirenden. A harmadszorra megrendezendő Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozó eredetileg Barack Obama amerikai elnök 2009-es, egy prágai beszédében tett kezdeményezésére született.

A tervezett kétoldalú tárgyalások napirendje egyelőre nem ismeretes, annyi azonban bizonyos, hogy Obama hétfőn megbeszélést tart Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Obama meghívására hétfő este ülnek össze a G7 (Kanada, Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország) vezető képviselői, akik röviddel a Krím félszigeti orosz hadműveletek kezdete után bejelentették, hogy felfüggesztik a júniusban Szocsiban megtartani tervezett (Oroszországgal kiegészülve G8-as) csúcs előkészületeit. Amerikai diplomácia források szerint Putyin hivatalos kizárásával a világ sorsát irányító elit soraiból, Obama a Nyugat egységes elutasító álláspontját kívánja kifejezni a Krím félsziget annektálásával szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?