Rafael
19 °C
33 °C

Összeesküvéssel fenyeget a bolíviai elnök

2014.03.23. 08:07

Evo Morales bolíviai elnök szombaton felszólította a hadsereget és országa hatóságait, hogy "soha ne felejtsék el a 2009-es szakadár összeesküvést", számol be az MTI. Az összeesküvést ma terroristaper néven emlegetik, ennek 39 vádlottja között van Tóásó Előd. Morales egy katonai rendezvényen azt mondta, "amikor a haza egységéről beszélünk, soha nem szabad megfeledkezni ezekről a csoportokról, amelyek fel akarták osztani Bolíviát". Arról is beszélt, a kormány rendelkezésére állnak olyan információk, amelyek szerint újabb csoportok újabb terveket kovácsolnak elsősorban Santa Cruz környéki fegyveres akciókra.

A bolíviai terroristaügy 2009 áprilisában indult, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Morales meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. (Rózsa Florest egyébként az őszödi szivárogtatással is összefüggésbe hozták, a nemrég nyilvánosságra hozott 2007-es tiitkosszolgálati vizsgálat is megemlíti.)

A hatóságok 2009-ben őrizetbe vették a két túlélőt, a román-magyar kettős állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot, akik a többi vádlottak együtt már öt éve vizsgálati fogságban vannak. A bolíviai kormányzatot sorozatos bírálatok érték az eljárás során elkövetett szabálytalanságok miatt.