Ödön
1 °C
11 °C

Sztrájkolnak az izraeli nagykövetek

2014.03.23. 20:51

Teljes munkabeszüntetést hirdettek meg az izraeli külügyi dolgozók vasárnap egy bérvita miatt, ezért gyakorlatilag teljesen leáll a külügyminisztérium és az ország diplomáciai misszióinak működése, írja az MTI. A sztrájkban 1200 diplomata vesz részt.

A diplomaták többek között az átlagosan 6-9 ezer sékeles (391-587 ezer forint) fizetések emelését, valamint azt akarják, hogy házastársaik kapjanak kompenzációt azért, ha külföldi kiküldetés miatt ott kell hagyniuk munkahelyüket. A diplomaták szerint az elmúlt 15 évben a külügyi állomány harmada az alacsony bérek miatt hagyta ott a pályát.

Avigdor Liberman külügyminiszter ugyanakkor "felelőtlen, rossz döntésnek" nevezte a sztrájkot, amely szerinte annak a jele, hogy a "szakszervezet elvesztette önuralmát". Egyúttal azt ígérte, hogy a kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a munkabeszüntetés által az országnak és polgárainak okozott kárt.

A külügyi dolgozók szakszervezetének szóvivője ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy az izraeli államkincstár "el akarja pusztítani a külügyminisztériumot és az izraeli diplomáciát".