Szilárda
-4 °C
2 °C

Akadozik az áramellátás a Krímben

2014.03.24. 06:29

Áramkimaradás volt vasárnap este a Krím egyes részein, aminek a helyi áramszolgáltató vállalat szerint az volt az oka, hogy Ukrajna belsejéből a félsziget nem kapott áramot az egyik távvezetéken. Krími lakosok beszámolói szerint több városban szünetelt az áramszolgáltatás, valamint az autonóm köztársaság fővárosának, Szimferopolnak egyes kerületeiben is – írja az MTI.

A helyi áramszolgáltató vállalat bejelentette honlapján, hogy kénytelen szüneteket tartani a szolgáltatásban, mert az ukrán állami áramszolgáltató, az Ukrenergo közlése szerint műszaki hiba történt az egyik távvezetéken, az ukrajnai Kahovkából a krími Osztrovszkoje faluba tartón. Az Ukrenergót nem lehetett elérni az ügyben a Reuters szerint, és honlapján nem jelentett hibát.

A Krím energia-, víz- és élelmiszer-ellátása nagyrészt Ukrajna belsejéből történt eddig. Kijev szerdán megfenyegette a krími hatóságokat, hogy ha nem hagynak fel az ott lévő ukrán katonai egységek „provokálásával”, akkor „ennek megfelelő intézkedéseket hoznak ellenük, egyebek között műszakiakat”. Az oroszbarát krími hatóságok azonban nem törődtek a fenyegetéssel, és az orosz erők – miután Oroszország pénteken annektálta a Krímet – mostanra már megszállták csaknem az összes krími ukrán katonai létesítményt.

A legutóbbit, egy haditengerészeti támaszpontot hétfőn hajnalban foglalták el a krími Feodoszijában, ez azon kevés létesítmény közé tartozott, amelyek eddig ukrán kézben maradtak. A Reuters információi szerint a támaszponton lövések dördültek el, majd az ukrán katonákat lefegyverezték. Az MTI szerint azzal fenyegetik őket, hogy büntetőeljárást indítanak ellenük. Az oroszok helikoptereket is bevetettek a támaszpont elfoglalásához. Az ukrán hadsereg krími szóvivője tagadta, hogy ők nyitottak volna tüzet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!