Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Az ukrán katonák fele átállt az oroszokhoz

2014.03.24. 19:53

A Krímben állomásozó ukrán katonák mintegy fele állt át az orosz oldalra, és nyilvánította ki, hogy a félszigeten kíván maradni – közölte hétfőn Olekszandr Rozmaznyin vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők parancsnoki központjának helyettes vezetője. Közben újabb ukrán hadihajó került orosz kézre – írja az MTI.

Kijevi sajtótájékoztatóján Rozmaznyin vezérőrnagy elmondta, hogy az esküjükhöz hű ukrán katonák átcsoportosításáról az ország más körzeteibe folyamatosan konzultál egymással az ukrán és az orosz védelmi minisztérium. Hozzáfűzte: a kivonás több más részletéről is tárgyalnak, egyebek között arról, hogy fegyverzetükkel együtt vagy csak anélkül hagyhatják-e el az ukrán katonák a félszigetet.

Közölte, hogy a haditengerészeti egységek katonáit és családtagjaikat más, a Fekete-tengerhez közeli városokba vezénylik át, így a dél-ukrajnai Odesszába, Herszonba, Mikolajivbe és egyéb környező településekre. Rozmaznyin kijelentette, az ukrán katonai vezetésnek nincs olyan terve, hogy elsüllyeszti a Donuzlav tavon (a Krím félsziget délnyugati partjánál) orosz blokád alá vett hadihajóit.

A tengeri kijárattal rendelkező tavon közben újabb ukrán hadihajó került orosz kézre: orosz katonák megrohamozták és elfoglalták a Konsztyantin Olsanszkij nevű partraszállító hajót. Az ukrán hadihajó legénységének többsége előzőleg megadta magát és partra szállt. A hajón mindössze 21-en maradtak, főként tisztek. "Kitartunk a végsőkig" - mondta a támadás előtt Dmitro Kovalenko, a hajó kapitánya.

Az orosz fekete-tengeri flotta haditengerészei egy vontatóhajóról szálltak át az Olsanszkijra, amelynek védői füstfüggönnyel próbálták akadályozni a megszállók tájékozódását. Az UNIAN ukrán hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva azt jelentette, hogy a roham közben automata fegyverek sorozatlövései és hanggránátok robbanásai hallatszottak.

Szintén a tavon vesztegel a Cserkaszi aknaszedő hajó, amely a napokban kétszer is megpróbált kijutni a nyílt tengerre, de sikertelenül. Az orosz katonák március elején legalább két hajót süllyesztettek el a tó és a Fekete-tenger közötti keskeny szorosban, hogy megakadályozzák az ukrán hadihajók kifutását a nyílt tengerre.