Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ukrajna elhagyja a Krímet

2014.03.24. 10:37

Az orosz fenyegetés hatására kivonja erőit Ukrajna a szakadár Krímből – így döntött Ukrajna ideiglenes elnöke. Olekszandr Turcsinov utasítására a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SZNBO) megbízta a védelmi minisztériumot a megmaradt bázisokon lévő ukrán katonák kivonásával és családtagjaik kimenekítésével.

Orosz helikoptereken ismeretlen helyre vitték a krími ukrán tengerészgyalogos zászlóalj parancsnokát és helyettesét, miután az orosz erők átvették az irányítást a feodoszijai ukrán bázis felett.

Az Unian forrásai szerint a bázis nyolcvan tengerészgyalogosa is orosz fogságban van. A TSZN televízió úgy tudja, hogy a bázis bevétele is eltér az eddigiektől: ezúttal nehézfegyverzetet is bevetett az orosz hadsereg. „Ezzel lényegében valódi harci cselekmények indultak el a Krím félszigeten” – állítja az adó.

A helyi idő szerint reggel ötkor indított akció során fény- és hanggránátokat használtak az orosz erők, két páncélossal eltorlaszoltak a bázishoz vezető utat, az objektum felett Mi-8-as és Mi-24-es helikopterek keringtek, amelyek aztán deszantosokat juttattak a bázisra – közölte az ukrán védelmi minisztérium krími sajtóközpontjának vezetője. Vlagyiszlav Szeleznyov szerint az orosz akció után a bázisról három teherautó hajtott ki, hátrakötött kezű ukrán tengerészgyalogosokkal.

Két órával később azonban sértetlenül visszaengedték őket, hogy elvihessék a már orosz elenőrzés alatt álló bázisról személyes holmijaikat. Továbbra sem tudni azonban, hol van a tengerészgyalogosok parancsnoka, Dmitrij Gyeljackij alezredes és helyettese Rosztyiszlav Lomtyev.

A helyszínről a Reutersszel telefonon közölte Anatolij Mozgovoj ukrán hadnagy, hogy az orosz erők tűzfegyvereket is használtak a támadáskor.

Eközben Hágában hétfőn találkoznak a G7 tagjai, hogy megvitassák a krími helyzetet. A legfejlettebb gazdaságokat tömörítő klubnak nyolcadikként a kilencvenes évek óta tagja volt Oroszország is, ám az Ukrajna körül kialakult válság nyomán a hét tag úgy döntött, felfüggesztik az orosz tagságot.

A hetek nem külön gyűltek össze megbeszélésre: arra a hétfőn kezdődő kétnapos nemzetközi nukleáris csúcstalálkozó alatt kerül sor. A hágai rendezvényen 50 ország vesz részt, hogy megvitassák a nukleáris terrorizmus megelőzéséhez szükséges lépéseket.