Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Harci helikopterekkel támadhattak egy ukrán hadihajóra az oroszok

2014.03.25. 20:33 Módosítva: 2014.03.25. 21:22

Támadást indítottak orosz katonák a Krímben az utolsó még el nem foglalt ukrán hadihajó, a Cserkaszi aknaszedő ellen. Az ukrán hajó a félsziget délnyugati részén lévő Donuzlav tavon rekedt, miután a tó Fekete-tengerre vezető kijáratát az orosz katonák elsüllyesztett hajókkal torlaszolták el.

Ukrán források szerint a Cserkaszi elleni orosz támadásban két Mi-35-ös katonai helikopter és három motoros kishajó vett részt. Az ukrán hajó legénységének egy tagja az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról számolt be, hogy a Cserkaszi manőverezéssel és füstbombákkal próbálta megakadályozni, hogy a támadók feljussanak a fedélzetére, de az orosz katonák végül beérték, és robbanószerkezetet erősítettek a hajóhoz.

A Cserkaszi aknaszedő 2013. áprilisában a romániai Konstanca kikötőjében
A Cserkaszi aknaszedő 2013. áprilisában a romániai Konstanca kikötőjében
Fotó: mil.gov.ua

A partról egy szemtanú lövések és robbanások hangjáról számolt be. Egy detonáció működésképtelenné tette a Cserkaszi fő kormányművét. A legénység elbarikádozta magát a hajó egyik részében. Este nyolc körül Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője azt mondta, hogy az orosz katonák már feljutottak a hajó fedélzetére.

Március 20-a óta az orosz katonák a Krímben elfoglalták Szevasztopolnál a Szlavuticsot, továbbá négy korvettet, a Vinnicját, a Ternopilt, a Luckot és a Hmelnickijt. Ezen kívül hatalmukba kerítették a Zaporizzsja tengeralattjárót. Hétfőn orosz kézre került a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajó, amely a Cserkaszihoz hasonlóan a Donuzlav tavon rekedt, írja az MTI.

Szevasztopoli polgármester vs. önvédelmi csoportok

Szevasztopol polgármestere közben rendeletében feloszlatta és fegyvereik beszolgáltatására szólította fel a krími kikötővárosban az oroszbarát önvédelmi csoportokat. Azt üzente nekik, hogy véget ért a forradalom. Alekszej Csalij polgármester szerint többé nincs szükség ezekre a csoportokra, mivel a város már része az Oroszországi Föderációnak, és az orosz törvényeket tiszteletben kell tartani.

A döntés nem nyerte el a krími ukrán fennhatóság felszámolásában és a katonai bázisok elfoglalásában fontos szerepet játszó önvédelmi csoportok mindegyikének tetszését. Több csoport tüntetést hirdetett meg szerdára. „Csalij még csak köszönetet sem mondott nekünk, egyedül akarja irányítani ezt a várost" – hangoztatta az egyik csoport parancsnoka.

Menesztették a védelmi minisztert

Menesztette Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert kedden az ukrán parlament a krími helyzet miatt. Tenyuh előzőleg bejelentette: megállapodtak Oroszországgal, hogy fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a Krím félszigetet az ott állomásozó ukrán katonák.

Az este ellenforradalmi tevékenységgel vádolta meg a belügyminisztériumot Dmitro Jaros, a Jobb Szektor (PSz) vezéralakja a szervezet nyugat-ukrajnai vezetőjének megölése miatt.