Erzsébet
1 °C
4 °C

Harci helikopterekkel támadhattak egy ukrán hadihajóra az oroszok

2014.03.25. 20:33 Módosítva: 2014-03-25 21:22:32

Támadást indítottak orosz katonák a Krímben az utolsó még el nem foglalt ukrán hadihajó, a Cserkaszi aknaszedő ellen. Az ukrán hajó a félsziget délnyugati részén lévő Donuzlav tavon rekedt, miután a tó Fekete-tengerre vezető kijáratát az orosz katonák elsüllyesztett hajókkal torlaszolták el.

Ukrán források szerint a Cserkaszi elleni orosz támadásban két Mi-35-ös katonai helikopter és három motoros kishajó vett részt. Az ukrán hajó legénységének egy tagja az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról számolt be, hogy a Cserkaszi manőverezéssel és füstbombákkal próbálta megakadályozni, hogy a támadók feljussanak a fedélzetére, de az orosz katonák végül beérték, és robbanószerkezetet erősítettek a hajóhoz.

A Cserkaszi aknaszedő 2013. áprilisában a romániai Konstanca kikötőjében
A Cserkaszi aknaszedő 2013. áprilisában a romániai Konstanca kikötőjében
Fotó: mil.gov.ua

A partról egy szemtanú lövések és robbanások hangjáról számolt be. Egy detonáció működésképtelenné tette a Cserkaszi fő kormányművét. A legénység elbarikádozta magát a hajó egyik részében. Este nyolc körül Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője azt mondta, hogy az orosz katonák már feljutottak a hajó fedélzetére.

Március 20-a óta az orosz katonák a Krímben elfoglalták Szevasztopolnál a Szlavuticsot, továbbá négy korvettet, a Vinnicját, a Ternopilt, a Luckot és a Hmelnickijt. Ezen kívül hatalmukba kerítették a Zaporizzsja tengeralattjárót. Hétfőn orosz kézre került a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajó, amely a Cserkaszihoz hasonlóan a Donuzlav tavon rekedt, írja az MTI.

Szevasztopoli polgármester vs. önvédelmi csoportok

Szevasztopol polgármestere közben rendeletében feloszlatta és fegyvereik beszolgáltatására szólította fel a krími kikötővárosban az oroszbarát önvédelmi csoportokat. Azt üzente nekik, hogy véget ért a forradalom. Alekszej Csalij polgármester szerint többé nincs szükség ezekre a csoportokra, mivel a város már része az Oroszországi Föderációnak, és az orosz törvényeket tiszteletben kell tartani.

A döntés nem nyerte el a krími ukrán fennhatóság felszámolásában és a katonai bázisok elfoglalásában fontos szerepet játszó önvédelmi csoportok mindegyikének tetszését. Több csoport tüntetést hirdetett meg szerdára. „Csalij még csak köszönetet sem mondott nekünk, egyedül akarja irányítani ezt a várost" – hangoztatta az egyik csoport parancsnoka.

Menesztették a védelmi minisztert

Menesztette Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert kedden az ukrán parlament a krími helyzet miatt. Tenyuh előzőleg bejelentette: megállapodtak Oroszországgal, hogy fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a Krím félszigetet az ott állomásozó ukrán katonák.

Az este ellenforradalmi tevékenységgel vádolta meg a belügyminisztériumot Dmitro Jaros, a Jobb Szektor (PSz) vezéralakja a szervezet nyugat-ukrajnai vezetőjének megölése miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?