Árpád
-2 °C
4 °C

Vaskos pénzkötegeket hagyott hátra Janukovics volt bizalmasa

2014.03.25. 21:47

Abszolút nem félek, tiszta a szívem, a lelkem és kezem – így kommentálta annak idején Eduard Sztavinszkij, Ukrajna volt energetikáért felelős minisztere Viktor Janukovics volt ukrán elnök Oroszországba menekülését, mielőtt ő maga is elment, nem kis vagyont hagyva hátra.

ukr1
Fotó: Ukrainszkaja Pravda

Az Ukrainszkaja Pravda szerint a volt miniszter olyan sietősen hagyta el a hazáját, hogy az ukrán legfőbb ügyészség több mint 10 millió dollár (2,3 milliárd forint) értékben talált a házban különböző értéktárgyakat. A lap újságírója akkor járt az ingatlanban, amikor az ügyészség lefoglalta a házban talált értékeket.

ukr2
Fotó: Ukrainszkaja Pravda

A helyszínen 4,8 millió dollár (kb. 1,1 milliárd forint) készpénz, majdnem 50 kilogramm arany és sok drágakővel borított ékszer, órák, gyűrűk, karkötők, fülbevalók kerültek elő. A politikus az ügyészség által talált értékeket nem vallotta be a vagyonnyilatkozatában. Az ukrán újságírók úgy tudják, hogy Sztavinszkij Olaszországba vagy Horvátországba menekült.

ukr3
Fotó: Ukrainszkaja Pravda

Az ukrán ügyészség azzal vádolja a volt minisztert, hogy több volt állami tisztségviselővel bűnszövetkezetben Janukovics kezére játszotta át azt a Mezsgorjei birtokot, amiből a volt ukrán elnök bukása után turistalátványosság lett. Sztavinszkij annak az ukrán állami cégnek a vezetője volt, amelyik fillérekért adta oda Janukovicsnak a Kijev mellett található impozáns birtokot.