Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkvát nem érdekli, ha kimarad a G8-ból

2014.03.25. 01:33

A krími válság miatt nem rendezik meg júniusban Szocsiban a G8-ak, azaz a világ hét vezető ipari hatalma és Oroszországcsúcstalálkozóját, ehelyett a hetek Oroszország kizárásával tartanak majd csúcsszintű megbeszélést Brüsszelben, írja az MTI.

Nem ismerik el a Krím kiválását

Az erről szóló döntést a hét ország állam-, illetve kormányfője hétfőn Hágában hozta meg, ahol nemzetközi nukleáris biztonsági tanácskozáson vesznek rész. A hét csúcsvezető az egyórás G7-es különtalálkozón úgy foglalt állást, hogy a Krím orosz annektálása a nemzetközi jog egyértelmű megsértését jelenti. A krími népszavazás, amelyen az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntöttek, a G7-es tanácskozásról kiadott közlemény szerint illegális volt, a hetek nem ismerik el sem a referendum kimenetelét, sem magát az orosz annektálást.

De mi az a G7-csoport?

Nem a szabadkőműves gyíkemberek titkos háttérhatalmi árnyékkormánya, hanem a világ vezető ipari nagyhatalmai: az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán és Kanada.

Azon túl, hogy lemondták az idén júniusban Szocsiban tervezett találkozót, azt is leszögezték: nem kívánnak tanácskozni Oroszországgal mindaddig, amíg Moszkva nem változtat az irányvonalán. William Hague brit külügyminiszter így utalt erre az újságírók előtt:

nehéz lesz Oroszországnak visszakerülnie a G8-as körbe a közeljövőben.

A szintén Hágában tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előzőleg, a már korábban kiszivárgott tervekről így nyilatkozott:

Nem lesz tragédia, ha elmarad Szocsiban a G8-as csúcs.

A G7-ek Ukrajna mellett állnak

A G7-es csoport szintén lemondta az áprilisra Moszkvába tervezett külügyminiszteri találkozót is, valamint úgy döntött, hogy a hét ország energiaügyekben illetékes minisztere vitassa meg a közös energiabiztonság erősítésének a lehetséges módjait. A csoport kilátásba helyezte: abban az esetben, ha Moszkva tovább súlyosbítja a helyzetet, összehangolt szankciókat rendelnek el Oroszországgal szemben, és hogy ezek a szankciók súlyosan fogják érinteni az orosz gazdaságot.

A G7 a helyes irányba tett lépésként nyugtázta, hogy Oroszország támogatja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai megfigyelő misszióját. A vezető ipari államok irányítói ezzel egyidejűleg teljes támogatásukról biztosították Ukrajnát. Abe Sindzo japán miniszterelnök bejelentette, hogy a szigetország 150 milliárd jen (nagyjából egymilliárd euró) pénzügyi segítségben részesíti Ukrajnát, szemben a korábban előirányzott 100 milliárd jenes támogatással.