Valér
-2 °C
0 °C

Obama: Putyin újabb ukrajnai területeket kebelezhet be

2014.03.25. 18:39 Módosítva: 2014-03-25 19:39:31

Barack Obama amerikai elnök aggódik, mert szerinte Oroszország újabb ukrajnai területeket kebelezhet be, de egyúttal figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tartózkodjon ettől. „Szerintem rossz döntés lenne egy újabb ukrajnai beavatkozás, de Putyin Oroszország elnöke, és végül ő lesz az, aki meghozza a döntést" – mondta.

Obama ismét megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el azt, ami a Krímben történik, és visszautasította, hogy a két hét alatt hanyag módon megrendezett népszavazás bármiféle törvényes eljárásnak tekinthető. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy nincs egyszerű megoldás a krími helyzetre.

Moszkva szerint viszont a Krím félsziget bekebelezése nem az 1994-es budapesti memorandum megsértése. A tárca közleménye szerint az orosz fél Budapesten nem azt vállalta magára, „hogy Ukrajna egy részét majd a népakarat ellenére arra kényszeríti, maradjon az ország határain belül".

A kijevi külügyminisztérium viszont tagadta Oroszországnak és Kazahsztánnak azt az állítását, miszerint fennáll a veszélye, hogy Ukrajna visszatér az atomhatalmak klubjába. „Ukrajna soha nem tervezte, és nem is tervezi megújítani nukleáris (hatalmi) státusát" – mondta az MTI szerint.

A brit kormány közben bejelentette, hogy fontolóra veszi a Roszatom orosz atomenergetikai konszernnel folytatott együttműködésének jövőjét. A brit energiaügyi tárca tavaly szeptemberben írt alá memorandumot az orosz állami céggel. A memorandum nem tartalmaz konkrét beruházási terveket, de előirányozta egy olyan közös program kidolgozását, amelynek célja a polgári nukleáris energia terén folytatandó kereskedelmi jellegű együttműködés megteremtése.

Menekültek Lengyelországban

Megérkezett Lengyelországba a Krím félszigeti menekültek első csoportja, jelentette a TVN lengyel kereskedelmi televízió. Összesen 32-en vannak, családok gyerekekkel, a legkisebb öt hónapos.

Néhány óra alatt hozták meg a nehéz döntést, hogy hátrahagyva barátaikat, munkájukat, javaikat, másik országban keresnek menedéket. Csak a legszükségesebb holmikat vitték magukkal. Addig szeretnének Lengyelországban maradni, amíg az ukrajnai helyzet le nem csillapodik.