Jenő
-3 °C
6 °C

Sms-ben szóltak a rokonoknak: senki sem élte túl a Boeing katasztrófáját

2014.03.25. 00:02 Módosítva: 2014-03-25 00:06:48

Bár a fél világot sokkolta a Malaysia Airlines Boeingjének március 8-i eltűnése, most sokan a Malaysia Airlines munkatársait támadják, amiért március 24-én, hétfőn nem személyesen, hanem csak egy sms-ben tájékoztatták a kínai utasok hozzátartozóit a fedélzeten tartózkodó 239 ember haláláról, írja az NBC.

Csak egy sms-t kaptak

A hírcsatorna a kínai családoknak eljuttatott angol nyelvű üzenetet is megmutatta:

Fotó: NBC / NBC News

Az sms szövege szerint a Malaysia Airlines mély sajnálattal tudatta a hozzátartozókkal, hogy 

az MH370-es gép minden kétséget kizáróan elveszett, és már senki sem él a fedélzeten. Amint azt a malajziai miniszterelnöktől is hallani fogják, el kell fogadnunk, hogy minden bizonyíték arra utal: a repülő lezuhant az Indiai-óceán déli részén.

A szakembereket is sokkolták

A New York-i egyetem intézményvezető pszichológus professzora, Karla Vermeulen  szerint

ez a sokkoló üzenet hatékonyan elérte ugyan a célját, de nagyon helytelen lépés volt egy ilyen tapintatlan és érzéketlen sms-ben közölni a tragédia hírét.

Hozzátette: ilyen helyzetekben a legszerencsésebb személyesen közölni a rossz híreket, és ezt nem lehet egy rövid szöveges üzenettel helyettesíteni.

Az Egyesült Államokban valóban az a tipikus, hogy a hozzátartozók halálhírét a légitársaság emberei, a Vöröskereszt önkéntesei vagy a hivatalos szervek közlik az emberekkel (a filmekben is számos példát láthatunk ilyen helyzetekre: gondoljunk csak a díszegyenruhás katonákra, akik megviszik a bajtársuk elestének hírét a családtagoknak). Vermeulen szerint ilyenkor az emberek sokszor összeesnek, sírni kezdenek, és igenis szükségük van a hivatalos szervek személyes jelenlétére.

James Halpern, aki a Sandy Hook általános iskolában 2012-ben történt, 27 halálos áldozattal járó lövöldözés után segítette az áldozatok hozzátartozóit, szintén nincs jó véleménnyel az sms-ekről, hiszen egy személytelen egyenüzenet után a hozzátartozók nem tudják kinek feltenni a kérdéseiket, és csak egyre kétségbeesettebbek és dühösebbek lesznek:

Ki a felelős a tragédiáért? Egészen biztos, hogy a hatóságok jól értesültek? Mihez kezdjek most?

A kínai külügy elégedetlen a maláj légitársasággal 

Az Indiai-óceánba zuhant Boeing esetében ráadásul súlyosbítja a helyzetet, hogy Kína már többször bírálta a maláj hatóságokat amiatt, hogy nem informálják megfelelően a 150 kínai utas hozzátartozóit a gép utáni nyomozásról.

A kínai külügyminiszter-helyettes, Hszie Hang-seng a légitársaság bejelentése után fel is szólította Malajziát, hogy adja át Pekingnek az elemzés alapjául szolgáló műholdadatokat és minden egyéb információt, amelynek alapján arra jutottak, hogy a gép lezuhant.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?