Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már delfinharcosait is elbukta Kijev

2014.03.26. 20:00 Módosítva: 2014-03-26 20:57:38

Az orosz hadsereg kötelékébe kerültek a Krímben az ukrán haderő által katonai célokra kiképzett delfinek és fókák, miután Oroszország bekebelezte a félszigetet.

A tengeri állatok katonai célokra való kiképzése a Szovjetunió széthullásával megszűnt, Ukrajna azonban 2012-ben újraindította a programot Szevasztopol két akváriumának egyikében. A város néhány nappal ezelőttig az ukrán flotta bázisa volt, írja az MTI.

Mit fognak legközelebb elbukni az ukránok?

 • 1077
  Odesszát vagy Donyecket
 • 458
  A magyar-ukrán határon lévő feketecigi-kontingenseket
 • 451
  A titkos gyíkember-egységeiket
 • 338
  Ürgebőrbe varrt jugoszláv kémeiket
 • 94
  A vakvezető kutyáikat

A katonai delfináriumban újfajta módszerekkel dolgoztak azon, hogy szélesítsék a delfinek és a fókák tudását annak érdekében, hogy bevethessék őket a víz alatt fegyverek, tárgyak vagy épp emberek megtalálására. Az állatokat úgy idomították, hogy ha megtalálják a keresett objektumot, érintsék hozzá a fejükre erősített kioldószerkezetet, és így egy bója emelkedik a felszínre.

A szakemberek fegyveres támadódelfineket is képeztek a szevasztopoli bázison. Az állatoknak kést erősítettek a fejükre, amelyekkel ellenséges búvárok ellen hajthattak végre támadásokat.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Katonai célokra 1965 óta képeztek ki delfineket Szevasztopolban. A világon két helyen képeznek ki delfineket katonai célokra: az egyesült államokbeli San Diegóban és Szevasztopolban.

A delfinek katonai célú képzését mindkét országban igyekeznek a lehető legnagyobb titokban tartani. Az egyesült államokbeli kiképzésekről azonban 2005-ben kerültek napvilágra hírek, amikor a Katrina hurrikán pusztítása után állítólag nyoma veszett több olyan delfinnek, amelyen rajta maradhatott a ráerősített harci eszköz.