Piroska
3 °C
4 °C

Már delfinharcosait is elbukta Kijev

2014.03.26. 20:00 Módosítva: 2014-03-26 20:57:38

Az orosz hadsereg kötelékébe kerültek a Krímben az ukrán haderő által katonai célokra kiképzett delfinek és fókák, miután Oroszország bekebelezte a félszigetet.

A tengeri állatok katonai célokra való kiképzése a Szovjetunió széthullásával megszűnt, Ukrajna azonban 2012-ben újraindította a programot Szevasztopol két akváriumának egyikében. A város néhány nappal ezelőttig az ukrán flotta bázisa volt, írja az MTI.

Mit fognak legközelebb elbukni az ukránok?

 • 1077
  Odesszát vagy Donyecket
 • 458
  A magyar-ukrán határon lévő feketecigi-kontingenseket
 • 451
  A titkos gyíkember-egységeiket
 • 338
  Ürgebőrbe varrt jugoszláv kémeiket
 • 94
  A vakvezető kutyáikat

A katonai delfináriumban újfajta módszerekkel dolgoztak azon, hogy szélesítsék a delfinek és a fókák tudását annak érdekében, hogy bevethessék őket a víz alatt fegyverek, tárgyak vagy épp emberek megtalálására. Az állatokat úgy idomították, hogy ha megtalálják a keresett objektumot, érintsék hozzá a fejükre erősített kioldószerkezetet, és így egy bója emelkedik a felszínre.

A szakemberek fegyveres támadódelfineket is képeztek a szevasztopoli bázison. Az állatoknak kést erősítettek a fejükre, amelyekkel ellenséges búvárok ellen hajthattak végre támadásokat.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Katonai célokra 1965 óta képeztek ki delfineket Szevasztopolban. A világon két helyen képeznek ki delfineket katonai célokra: az egyesült államokbeli San Diegóban és Szevasztopolban.

A delfinek katonai célú képzését mindkét országban igyekeznek a lehető legnagyobb titokban tartani. Az egyesült államokbeli kiképzésekről azonban 2005-ben kerültek napvilágra hírek, amikor a Katrina hurrikán pusztítása után állítólag nyoma veszett több olyan delfinnek, amelyen rajta maradhatott a ráerősített harci eszköz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!