Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Marihuána kell a fülkeforradalomhoz

2014.03.26. 07:55

A választási aktivitást a legkönnyebben azzal lehetne feldobni, ha az állampolgárok a marihuána legalizálásáról is szavazhatnának – derült ki a George Washington University felméréséből.

Az amerikai időközi választásokon igen nehéz felrázni a választókat, de a demokraták szerint erre kiválóan alkalmas lehet a kannabisz származéka, bár ez nem jelenti, hogy a demokraták választói aktivitás erősítésének fő elemévé tennék a marihuánát.

Ugyanakkor a számok meggyőzők: A megkérdezettek 69 százaléka azt mondta, nagyobb valószínűséggel menne el a választásra, ha közben a marijuana engedélyezéséről is dönthetne. Igaz, 13 százalékot viszont inkább taszítana az urnáktól, ha ez a kérdés is felmerülne.

Különösen fontos lenne, hogy a fiatalok is elmenjenek szavazni, és az elgondolás szerint a marihuána ügye főként őket mozgatná meg.

A fű nem csodaszer

A Huffington Post azonban rámutat, hogy a felmérésben vannak buktatók: egyrészt a kérdést csak azoknak tették fel, akik közölték, hogy egyébként is készek lennének részt venni a voksoláson – márpedig ez a 45-64 éves korcsoportra jellemző – másrészt korántsem biztos, hogy a válaszadó annak megfelelően cselekszik, ahogyan a válaszból következne.

2014-ben hat államban várható, hogy szavaznak a marihuána legalizálásáról. 2012-ben Coloradóban, Oregonban és Washington államban ez valóban több választót vonzott az urnákhoz: a 18-29 évesek körében 5-12 százalékponttal nőt az aktivitás 2008-hoz képest.