Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marihuána kell a fülkeforradalomhoz

2014.03.26. 07:55

A választási aktivitást a legkönnyebben azzal lehetne feldobni, ha az állampolgárok a marihuána legalizálásáról is szavazhatnának – derült ki a George Washington University felméréséből.

Az amerikai időközi választásokon igen nehéz felrázni a választókat, de a demokraták szerint erre kiválóan alkalmas lehet a kannabisz származéka, bár ez nem jelenti, hogy a demokraták választói aktivitás erősítésének fő elemévé tennék a marihuánát.

Ugyanakkor a számok meggyőzők: A megkérdezettek 69 százaléka azt mondta, nagyobb valószínűséggel menne el a választásra, ha közben a marijuana engedélyezéséről is dönthetne. Igaz, 13 százalékot viszont inkább taszítana az urnáktól, ha ez a kérdés is felmerülne.

Különösen fontos lenne, hogy a fiatalok is elmenjenek szavazni, és az elgondolás szerint a marihuána ügye főként őket mozgatná meg.

A fű nem csodaszer

A Huffington Post azonban rámutat, hogy a felmérésben vannak buktatók: egyrészt a kérdést csak azoknak tették fel, akik közölték, hogy egyébként is készek lennének részt venni a voksoláson – márpedig ez a 45-64 éves korcsoportra jellemző – másrészt korántsem biztos, hogy a válaszadó annak megfelelően cselekszik, ahogyan a válaszból következne.

2014-ben hat államban várható, hogy szavaznak a marihuána legalizálásáról. 2012-ben Coloradóban, Oregonban és Washington államban ez valóban több választót vonzott az urnákhoz: a 18-29 évesek körében 5-12 százalékponttal nőt az aktivitás 2008-hoz képest.