István, Vajk
17 °C
34 °C

Megakadályoztak egy merényletet a Riviérán

2014.03.26. 19:05
Francia terrorelhárító nyomozóknak sikerült megakadályozniuk egy feltehetőleg előkészületben lévő terrorista merényletet, amelyet egy Szíriából visszatért dzsihadista akart elkövetni a Francia Riviérán - számol be az AFP hírügynökség alapján az MTI.

Egy Cannes környéki épület átkutatása közben február közepén a hatóságok 900 gramm robbanóanyagra bukkantak. Az épületet a néhány nappal korábban elfogott 23 éves iszlamista férfi használta. Gyanú szerint ő egy feltételezett dzsihadista csoporttal tartott kapcsolatot.

A Cannes melletti Mandelieu-La-Napoule-ban talált robbanóanyag triaceton-peroxid (TATP), amelyet viszonylag könnyen házilag is elő lehet állítani, és amelyet egyebek között a marokkói Marrákesben 2011-ben használtak. 

A robbanószert három adagra osztották. Az egyikhez ragasztószalaggal csavarokat és szögeket erősítettek.

A gyanúsítottnak egyszer már sikerült kicsúsznia a francia hatóságok keze közül, amikor nyomozók 2012 októberében Cannes-ban, Nizzában, Strassbourgban és Párizs térségében felgöngyölítettek egy feltételezett iszlamista sejtet. Francois Molins párizsi államügyész akkoriban úgy vélte, hogy ez  a sejt valószínűleg legveszélyesebb franciaországi terrorcsoport a 90-es évek közepe óta, amikor az algériai GIA iszlamista terrorszervezet merénylethulláma rázta meg az országot.

A párizsi kormány éppen hétfőn határozott el egy akciótervet az erőszakra kész iszlamisták elleni harcban. Francois Hollande francia elnök úgynevezett szűkebb védelmi tanácsülést tartott "a szíriai helyzetről és a dzsihadista hálózatok és az erőszakos radikalizálódás elleni küzdelemről". Az akciótervről nem szivárogtak ki részletek.