Olivér
4 °C
8 °C

Megakadályoztak egy merényletet a Riviérán

2014.03.26. 19:05
Francia terrorelhárító nyomozóknak sikerült megakadályozniuk egy feltehetőleg előkészületben lévő terrorista merényletet, amelyet egy Szíriából visszatért dzsihadista akart elkövetni a Francia Riviérán - számol be az AFP hírügynökség alapján az MTI.

Egy Cannes környéki épület átkutatása közben február közepén a hatóságok 900 gramm robbanóanyagra bukkantak. Az épületet a néhány nappal korábban elfogott 23 éves iszlamista férfi használta. Gyanú szerint ő egy feltételezett dzsihadista csoporttal tartott kapcsolatot.

A Cannes melletti Mandelieu-La-Napoule-ban talált robbanóanyag triaceton-peroxid (TATP), amelyet viszonylag könnyen házilag is elő lehet állítani, és amelyet egyebek között a marokkói Marrákesben 2011-ben használtak. 

A robbanószert három adagra osztották. Az egyikhez ragasztószalaggal csavarokat és szögeket erősítettek.

A gyanúsítottnak egyszer már sikerült kicsúsznia a francia hatóságok keze közül, amikor nyomozók 2012 októberében Cannes-ban, Nizzában, Strassbourgban és Párizs térségében felgöngyölítettek egy feltételezett iszlamista sejtet. Francois Molins párizsi államügyész akkoriban úgy vélte, hogy ez  a sejt valószínűleg legveszélyesebb franciaországi terrorcsoport a 90-es évek közepe óta, amikor az algériai GIA iszlamista terrorszervezet merénylethulláma rázta meg az országot.

A párizsi kormány éppen hétfőn határozott el egy akciótervet az erőszakra kész iszlamisták elleni harcban. Francois Hollande francia elnök úgynevezett szűkebb védelmi tanácsülést tartott "a szíriai helyzetről és a dzsihadista hálózatok és az erőszakos radikalizálódás elleni küzdelemről". Az akciótervről nem szivárogtak ki részletek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?