Szabadon engedik Pim Fortuyn gyilkosát

2014.03.26. 13:55

Május elején 11 év börtön után szabadon bocsátják az egykori holland populista pártvezető, Pim Fortuyn gyilkosát, Volkert van der Graafot - közölte a hágai igazságügyi minisztérium szerdán. Korábban már tízezrek tiltakoztak a tervezett szabadon bocsátás ellen.

Hollandiában általában a büntetés kétharmadának letöltése után elengedik a fennmaradó egyharmadot, ennek alapján szabadulhat 11 év után a 18 év börtönre ítélt Volkert van der Graaf.  Az igazságügyi minisztérium úgy ítélte meg, csekély a kockázata annak, hogy Volker van der Graaf újabb hasonló bűncselekményt követne el. A 44 éves férfi szabadon bocsátása szigorú feltételek mellett történik: elektromos lábbilincset kell viselnie és nem nyilatkozhat újságíróknak.

A populista Pim Fortuynt, aki élesen bírálta Hollandia "iszlamizálódását", 2002. május 6-án gyilkolta meg Volkert van der Graaf. A merénylet néhány nappal a parlamenti választások előtt történt, és Fortuyn esélyes volt a miniszterelnöki tisztségre. Hollandiát megdöbbentette az eset, amely 330 év óta az első politikai gyilkosság volt. 

Az 54 éves Fortuynra hat lövést adott le gyilkosa egy rádió épülete előtt, a párvezető a helyszínen belehalt sérüléseibe. A gyilkost nem a populista politikus idegengyülölő szövegei, nem is nyíltan vállalt homoszexualitása, hanem a szőrmeipart támogató kijelentései bőszítették fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport