Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jöhet az újabb orosz invázió

2014.03.27. 06:55

Egy titkos hírszerzői jelentés szerint az előzetesen gondoltnál nagyobb a valószínűsége annak, hogy Oroszország a Krím után megpróbálja bekebelezni Kelet-Ukrajnát is - állítja a CNN. Az amerikai hírtelevíziónak két amerikai tisztségviselő beszélt a jelentésről, melyet a Kongresszus előtt ismertettek a hírszerzés vezetői.

A jelentés elsősorban arra a megfigyelésre alapozza a politikusoknak szóló figyelmeztetést, hogy az orosz hadsereg ugyanúgy fejlődött fel a határ mellett, mint a grúz és a csecsen háború előtt. Az USA becslése szerint ez a II. világháborúból ismerős vidéken, Belogrod-Rosztov-Kurszk térségében felfejlődött hadtest nagyjából 30 ezer főt számlál, ami elég lehet arra, hogy bármelyik pillanatban megindulhasson Harkov és Donyeck felé.

Ehhez az erőhöz ráadásul még hozzá kell venni azokat a különleges egységeket - például légideszant-alakulatokat -, melyek a határtól távolabb állomásoznak, de bármikor bevethetők. A Képviselőház és a Szenátus  egyesített Fegyveres Erők Bizottsága nyilvános állásfoglalásában az ilyenkor szokásos "mély aggodalom" mellett konkrétan azt is kimondja, fennáll a veszély, hogy Oroszország megszállja a Dnyeszterig tartó ukrán területet, sőt, előfordulhat, hogy a Baltikumból is kihasít magának egy részt.