Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Gátolja a segélyszállítást a szír kormány

2014.03.28. 17:25 Módosítva: 2014-03-28 17:26:34

Gátolja a segélyszállítmányok eljutását mintegy 3 millió rászorulóhoz a szíriai kormány azáltal, hogy kizárólag az általa ellenőrzött határátkelőkön engedi az országba való belépést - írja a Human Rights Watch (HRW) pénteki jelentésében.

Az emberi jogi szervezet közleményében emlékezteti a nemzetközi közösséget, hogy az ENSZ-szervezetek hagyományosan csak az adott kormány által engedélyezett pontokon lépnek be egy országba, ugyanakkor Szíria határátkelőinek jelentős része az ellenzék kezén van. Az ENSZ akadályoztatásából adódó réseket civil szervezetek próbálják kitölteni, ami messze nem elégíti ki a humanitárius katasztrófa szélén élő százezrek igényeit.

Meg kell kerülniük az országot

Damaszkusz ragaszkodik hozzá, hogy a segélyszállítmányok a felkelők által uralt régiókba is a kormányerők által kontrolált átkelőkön keresztül jussanak el, aminek következtében a konvojoknak sokszor az egész országot megkerülve, az eredeti útvonal tízszeresét kell megtenniük számtalan ellenőrzőponton át.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 22-i határozatában "gyors, biztonságos és akadálymentes" bejutást követelt a polgárháború dúlta ország minden olyan területére, ahol a civil lakosság humanitárius segítségnyújtásra szorul. Ehhez képest a kormány mindössze háromszor engedélyezte a belépést a felkelők uralta körzetekbe - írja a HRW.

Az ENSZ-határozat megfogalmazása óta Damaszkusz március elején engedett be először segélyszállítmányt Törökországból az észak-keleti Kamisli városon keresztül, azzal a feltétellel, hogy a csomagokat a kormány, vagy a vele szövetséges szervezetek juttatják el az éhezőkhöz. Ez utóbbi kitétellel szemben a jogvédők aggodalmukat fejezték ki, akik kétlik, hogy a segélycsomagok így eljutnak az ellenzék ellenőrizte területeken élőkhöz is.

Napi egyszer ehetnek

Márciusban meglátogatták a török határtól mindössze tíz perc gyalogútra található Báb esz-Szalám menekülttábort a HRW munkatársai, akik arról számoltak be, hogy a mintegy 16 ezer menekült legjobb esetben naponta egyszer jut élelemhez. Az esőzések okozta sártengerben felállított sátrakat a csatornázás hiánya miatt szennyvízpocsolyák veszik körül. Báb esz-Szalámot a szomszédos táborból érkező szennyvíz folyóvá duzzadva szeli át, amely fölé a lakók rögtönzött gyalogátkelőket építettek, hogy ezáltal tegyék lehetővé a mozgást a településen belül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!