Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Kínai sztárok bojkottálják a malajziai légitársaságot

2014.03.28. 16:00

Kínában a vezető utazási irodák többsége bejelentette, hogy nem értékesít jegyet a Malaysia Airlines járataira, írja az MTI. Az ok, hogy a kínaiak úgy érzik, a Malaysia Airlines és a maláj hatóságok elhallgatják előlük az MH370-es járat március 8-i eltűnésének körülményeit.

Az utazási irodák ki is mondták, addig bojkottálják a légitársaságot, amíg a „teljes igazságot” nem közlik velük.

A tiltakozók között van az eLong, az LY.com, a Qunar és a Mango. A cégek közleményben hirdették ki lépésük okát, s a jelek szerint az online közösség nagy része üdvözölte az irodák lépését, sok ezren kommentálták, továbbították a honlapokon szerepeltetett állásfoglalást.  A Ctrip.com-nál, az ország legnagyobb online utazási irodájánál ugyanakkor az értékesítési csoport ellenállásán megbukott a bojkott. Ezért voltak, akik nyilvánosan bírálták is a vállalatot.

Híres hazai színészek, köztük a díjnyertes Csang Ce-ji és Csen Kung mikroblogjukon ugyancsak keményen bírálták az eltűnt Boeing 777-essel kapcsolatos kommunikációt és a malajziai termékek bojkottjára hívtak fel. Csang szerint „a maláj kormány megsértette a világot, politikai manőverekkel foglalkozik az élet tisztelete helyett”. A bejegyzéseket Najib Razak miniszterelnök bejelentése váltotta ki, amikor közölte, hogy a gép az Indiai-óceánba veszett. Csen megfogadta, hogy nem utazik többet Malajziába.

A hivatalos média pénteken arról számolt be, hogy az Indiai-óceán déli részén, ahol a gép roncsainak fellelhetőségét valószínűsítik, fél tucat katonai és civil hajó kutatja a területet.