Valér
-2 °C
0 °C

Putyin siratja a Szovjetuniót, véli Obama

2014.03.28. 14:43

Barack Obama amerikai elnök pénteken arra szólította fel Moszkvát, hogy vonja vissza a fegyveres erőket az orosz–ukrán határ közeléből, és kezdjen tárgyalásokat a feszültség csillapításáról.

Obama a CBS amerikai tévécsatornának adott interjújában azon véleményének adott hangot, hogy az orosz csapatok összevonásának célja talán csak az, hogy ráijesszenek Ukrajnára, de más akció előjele is lehet.

Könnyen elképzelhető, hogy további tervek is vannak. Szokatlan, hogy az ukrán határ közelében ekkora létszámú orosz csapatok állomásoznak

– mondta az elnök a Vatikánvárosban adott nyilatkozatban.

Barack Obama hangsúlyozta, hogy a feszültség mérsékléséhez és a válság megoldásához Oroszországnak vissza kell vonnia a csapatait a határ közeléből, és közvetlen tárgyalásokat kell kezdenie a kijevi kormánnyal és a nemzetközi közösséggel.

Új hidegháború

Az elnök úgy vélte, hogy a jelek szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő neheztel a Szovjetunió felbomlása miatt, és azt mondta, hogy orosz kollégájának nem kellene visszatérnie a hidegháborúban alkalmazott gyakorlatokhoz.

Lehetséges, hogy Putyin félreérti a Nyugatot, és bizonyosan félreérti az amerikai külpolitikát.

Az elnök európai látogatása utolsó állomásán adott interjút a tévécsatornának, a teljes felvételt amerikai idő szerint péntek este fogja sugározni a CBS.

Gyűlnek az oroszok

Az ukrán külügyminisztérium szerdai közlése szerint folytatódik az orosz csapatok összevonása Ukrajna keleti határainál. Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg hosszabb távra rendezkedik be, mivel katonai táborokat, operatív parancsnokságokat és egészségügyi állomásokat állítottak fel, kommunikációs rendszereket telepítettek.

Oroszország aktívan alkalmaz drónokat a határ menti térség légi megfigyelésére, Moszkva egyebek mellett páncélozott harcjárműveket, páncélosokat és harci helikoptereket vezényelt a térségbe.

Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője szerint csaknem százezer orosz katona áll teljes harckészültségben az orosz–ukrán határ mentén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!