Judit
2 °C
7 °C

Klicsko váratlanul kiszállt az elnöki versenyből

2014.03.29. 14:17

Vitalij Klicsko, egykori bokszbajnok, az ukrán tüntetéseket szervező ellenzék egyik vezetője mégsem indul az ukrán elnöki választáson, írja a Yahoo.com. Az egyébként jó eséllyel induló Klicsko inkább a milliárdos "Csokikirályt" Petro Porosenkót támogatja, aki pénteken megerősítette, indul az elnökválasztáson. Porosenko kihívója Julia Timosenko, volt ukrán miniszterelnök, akit a Haza párt egyhangúlag jelölt a május 25-i ukrán elnökválasztásra.

Porosenko a kezdetektől nagy támogatója volt a Janukovicsot megdöntő felkelésnek. Ő is, ahogy Timosenko azt ígéri, hogy megerősítik az ukrán haderőt és megvédik az ország határait. Nyugati félelmek szerint még mindig fennáll a veszélye, hogy az oroszok Krím után a kelet-ukrajnai orosz lakosságú területeket is elfoglalják.

„Egy új, modern, hatékony ukrán hadsereget kell építenünk, amely képes megvédeni hazánk integritását és szuverenitását." − mondja Porosenko, aki hivatalosan is benyújtotta a papírokat az ukrán elnöki választáson induláshoz. Klicsko arról beszélt, hogy az elnökválasztás helyett elképzelhető, hogy Kijev polgármestere címért indulna.

Eközben a volt kormánypárt, a Régiók Pártja szombati kongresszusán kizárta soraiból Viktor Janukovics eltávolított államfőt, Mikola Azarov volt miniszterelnököt, a párt korábbi vezetőjét, valamint a Janukovics-családhoz közel álló két volt kormánytagot, Szerhij Arbuzov volt első miniszterelnök-helyettest és Olekszandr Klimenkót, az azóta megszüntetett jövedéki és adóügyi tárca egykori vezetőjét, s további két pártagot, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?