Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyinnak Finnország is kell?

2014.03.30. 13:38

Vlagyimir Putyin nem éri be a Krímmel, Finnországot, Belaruszt és a balti államokat is be akarja kebelezni. Ezt állítja az orosz elnök egykori közeli tanácsadója. Andrej Illarjonov, aki 2000 és 2005 között volt Putyin közvetlen munkatársa, a svéd Svenska Dagbladet című lapnak beszélt erről, a cikket az Independent szemlézte.

Putyin „történelmi igazságtételre” készül. Az utolsó orosz cár, II. Miklós és Sztálin nyomdokaiba lépne, mondta Illarjonov. Szerinte Moszkva álláspontja az lesz, hogy Finnország függetlenségének 1917-es kikiáltásakor „elárulták a nemzeti érdekeket”. A putyini logika szerint ők csak megvédik azt, ami az elődeiké volt.

A nyugati hatalmak politikusai hajlamosak megfeledkezni arról, hogy egyes vezetők le akarnak igázni más államokat

– mondta a volt tanácsadó.

Közben az MTI tudósítója beszélt a krími hadsereg egyik, névtelenséget kérő ukrán alezredesével Szimferopolban. „Legyünk végre őszinték: mindenki tudta, hogy Putyin hazudik, amikor kijelentette, hogy nincsenek orosz csapatok a Krímben”, mondta.

Az orosz elnök nyilván azért állította azt, hogy nem küldött csapatokat a Krímbe, mert ha kitört volna a háború, akkor a kommunikáció szintjén nem Ukrajna és Oroszország háborúzott volna egymással, hanem helyi, Ukrajnán belüli konfliktusról lett volna szó.