Angelika
-4 °C
3 °C

Erdogan pártja tarolt a török helyhatósági választáson

2014.03.31. 06:55

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő hétfőre virradóra bejelentette pártja győzelmét a kulcsfontosságúnak tekintett helyhatósági választáson. Emellett azzal fenyegetőzött, hogy ellenlábasai megfizetnek azért, amiért összeesküvést szőttek a megbuktatására – írja az MTI. Vasárnap a rivális jelölteket támogató jelöltek több helyen összecsaptak, a lövöldözésekben legalább nyolcan meghaltak. A helyhatósági  választások ellen a törökországi Femen aktivistái is demonstráltak.

A szavazatok 85 százalékának összesítése alapján az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a korrupciós botrányok és bírálatok ellenére a szavazatok csaknem 45 százalékát gyűjtötte össze, és valószínűleg győzelmet aratott a kulcsfontosságúnak tartott Ankarában is. Az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) a voksok 29 százalékával a második helyen van, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) pártja pedig közel 15 százaléknyi voksot szerzett.

Az iszlám vallásban gyökerező, konzervatív AKP 2002-ben a szavazatok 38,8 százalékával nyert, 2009-ben pedig közel 50 százalékát kapta meg.

„Csalatkozniuk kell azoknak, akik támadták Törökországot” – modta pártszékháza erkélyéről Erdogan több ezer híve előtt. „Nem az utcán győztünk, hanem politikai eszközökkel, a demokrácia és a választások révén. Nem adjuk meg magunkat Pennsylvaniának, és az onnan kinyúló csápoknak” – mondta Erdogan.

A miniszterelnök az egyesült államokbeli Pennsylvániában élő Fethullah Gülen befolyásos hitszónokra, fő belpolitikai ellenfelére utalt. Törökországban Erdoganhoz hasonlóan sokan gondolják úgy, hogy Gülen Pártja, a Hizmet (Szolgálat) áll a kormányfő tekintélyét megtépázó korrupciós botrányok mögött.

Megtorlás

Erdogan azzal fenyegetőzött, hogy most számonkérés következik, és „megfizetnek” azok, akik veszélybe sodorták az ország nemzetbiztonságát.

Holnaptól valószínűleg lesznek egyesek, akik menekülni fognak

– vázolta fel a jövőt Erdogan.

Kemény szavaiból hírügynökségek arra következtetnek, hogy Erdogan úgy érzi, a kulcsfontosságú helyhatóságoi választáson felhatalmazást kapott a néptől arra, hogy leszámoljon politikai ellenlábasaival.

A 11 éve hivatalban lévő Erdogan tekintélyét letartóztatások és korrupciós botrány kísérik, ám hatalma még mindig stabilnak mondható, még a Twitter mikroblog és a YouTube videomegosztó portál letiltására tett kísérletei nyomán rázúdult külföldi bírálatok ellenére is. Ennek hátterében egyrészt a cselekvésképtelen és megosztott ellenzék, másrészt a kormányfőt tűzön-vízen át támogató, vallásos muszlim középosztály áll, amely Erdoganban látja helyzete felvirágzásának zálogát.