Árpád
-2 °C
3 °C

Hazaárulással vádolják Musarrafot

2014.03.31. 10:29

Hazaárulás címén emelt hivatalosan vádat Pervez Musarraf volt pakisztáni államfő ellen egy iszlámábádi különleges bíróság, mert a politikus a hadsereg egykori vezetőjeként 2007-ben szükségállapotot vezetett be, és felfüggesztette az alkotmányt.

Musarraf a bíróságon ártatlannak vallotta magát – írja az MTI. Ha bűnösnek találják, halálra is ítélhetik az egykori államfőt. A tárgyalást korábban biztonsági okokból többször is elhalasztották, de a háromtagú bírósági testület vezetője, Feiszal Arab hétfőn elutasította az újabb halasztási kérelmet.

Musarraf ellen öt pontban emeltek vádat. Minden egyes vádpontban ártatlannak vallotta magát. Ügyvédje később azt kérte, hogy védence meglátogathassa Dubajban lévő beteg anyját. A 70 éves volt államfő jelenleg házi őrizetben van.

Musarraf 1999-es államcsínyétől a 2008-as elveszített választásokat követő lemondásáig volt hatalmon. Lemondása után száműzetésbe vonult, tavaly márciusban tért vissza Pakisztánba, hogy pártja, a Pakisztáni Muzulmán Liga élén induljon a júniusi választáson. A hatóságok azonban nem engedték indulni, sőt, házi őrizetbe helyezték.

A hazaárulási ügyön kívül Pervez Musarraf ellen eljárás folyik egykori riválisa, Benazir Bhutto volt kormányfő és Akbar Bugti beludzsisztáni lázadóvezér meggyilkolása miatt, vizsgálják érintettségét az ügyekben, és az iszlámábádi Vörös Mecsetben magukat elbarikádozó iszlamisták ellen a hadsereg által végrehajtott véres ostrom miatt is vizsgálat folyik.