Olivér
4 °C
8 °C

Lemondott a francia kormány

2014.03.31. 20:38

Benyújtotta maga és kormánya lemondását Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök Francois Hollande államfőnek az előző napi önkormányzati választások második fordulójának kormánypárti vereségét követően, írja az MTI.

A köztársasági elnök Ayrault utódjának a jelenlegi belügyminisztert, Manuel Vallst nevezte ki. Hollande este beszédet mond a köztelevízióban, abban indokolja meg Valls kinevezését.

A kormányváltás elkerülhetetlenné vált a baloldal vereségével végződő helyhatósági választások után. Ez volt az első alkalom Francois Hollande két évvel ezelőtti elnökké választása óta, hogy a franciák a szavazóurnák elé vonultak.

"A választásokat azok jelentős kiábrándultsága döntötte el, akik bizalmat szavaztak nekünk 2012 májusban (az elnökválasztáson) és júniusban (a nemzetgyűlési választásokon) ... A választók egyértelmű üzenetet küldtek, amelyet meg kell hallanunk. A felelősség kollektív, vállalom belőle a részem" - mondta Ayrault - akinek az államfőhöz hasonlóan 20-25 százalék között mozog a népszerűségi mutatója - vasárnap este az eredmények közzé tételét követően.