Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lövöldözés Kijevben, három sebesült

2014.04.01. 00:09
A Jobboldali Szektor (PSZ) ukrán nacionalista szervezet egyik tagja lövöldözött hétfő este Kijev központjában, és megsebesített három embert, köztük egy fővárosi vezetőt.

A híradások szerint Andrij Kozjubcsik, a Jobboldali Szektor egyik tagja Kijev központi utcáján, a Hrescsatikon egy étterem előtt összeszólalkozott a Majdan Önvédelme nevű szervezet tagjaival, majd lövöldözni kezdett, és megsebesített három embert. A férfi ezután az étterem vécéjében barikádozta el magát. A rendőrségnél a Jobboldali Szektor állig felfegyverzett tagjai gyorsabban reagáltak, és Kozjubcsikot a közelben lévő Dnyipro szállodába kísérték, ahol átadták a rendőrségnek.

A sebesültek között van Bohdan Dubasz, a kijevi városi adminisztráció helyettes vezetője, akit már hazaengedtek a kórházból. A sebesültek egyike, az Önvédelem 31 éves aktivistája azonban súlyosan megsebesült: két golyó átment a tüdején, illetve egy a has tájékán. Az illető sok vért vesztett, kórházban megműtötték, állapota súlyos. Arszen Avakov belügyminiszter szerint a lövöldöző ittas állapotban volt. 

Egy héttel ezelőtt a rendőrség kommandósai a nyugat-ukrajnai Riven közelében lelőtték Olekszandr Muzicskót, a Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai koordinátorát, egyben a szervezet második számú vezetőjét. A szervezet a kijevi Függetlenség tere tüntetőinek szélsőséges nacionalista önvédelmi egységeiből alakult az év elején, és meghatározó szerepet játszott Viktor Janukovics ukrán elnök rendszerének megbuktatásában.