Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Lövöldözés Kijevben, három sebesült

2014.04.01. 00:09
A Jobboldali Szektor (PSZ) ukrán nacionalista szervezet egyik tagja lövöldözött hétfő este Kijev központjában, és megsebesített három embert, köztük egy fővárosi vezetőt.

A híradások szerint Andrij Kozjubcsik, a Jobboldali Szektor egyik tagja Kijev központi utcáján, a Hrescsatikon egy étterem előtt összeszólalkozott a Majdan Önvédelme nevű szervezet tagjaival, majd lövöldözni kezdett, és megsebesített három embert. A férfi ezután az étterem vécéjében barikádozta el magát. A rendőrségnél a Jobboldali Szektor állig felfegyverzett tagjai gyorsabban reagáltak, és Kozjubcsikot a közelben lévő Dnyipro szállodába kísérték, ahol átadták a rendőrségnek.

A sebesültek között van Bohdan Dubasz, a kijevi városi adminisztráció helyettes vezetője, akit már hazaengedtek a kórházból. A sebesültek egyike, az Önvédelem 31 éves aktivistája azonban súlyosan megsebesült: két golyó átment a tüdején, illetve egy a has tájékán. Az illető sok vért vesztett, kórházban megműtötték, állapota súlyos. Arszen Avakov belügyminiszter szerint a lövöldöző ittas állapotban volt. 

Egy héttel ezelőtt a rendőrség kommandósai a nyugat-ukrajnai Riven közelében lelőtték Olekszandr Muzicskót, a Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai koordinátorát, egyben a szervezet második számú vezetőjét. A szervezet a kijevi Függetlenség tere tüntetőinek szélsőséges nacionalista önvédelmi egységeiből alakult az év elején, és meghatározó szerepet játszott Viktor Janukovics ukrán elnök rendszerének megbuktatásában.